În perioada 14-22.11.2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a continuat activitatea de verificare și control conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii prin desfășurarea Campaniei privind verificarea modului în care se respectă legislația de muncă în transportul rutier.
S-au avut in vedere în principal următoarele obiective: identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, modul de respectare de către angajator a prevederilor Codului Muncii, privind concediul anual de odihnă, modul de respectare de către angajator a prevederilor Codului Muncii, privind timpul de muncă si de odihnă, plata salariului precum și stabilirea și garantarea in plată de către angajator a salariului minim brut pe tară, respectarea prevederilor O.G. nr.37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă, respectarea prevederilor HG nr.38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activități mobile de transport rutier.
În perioada menționată inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă au efectuat un număr de 29 controale fiind constatate 49 neconformități în domeniul relațiilor de muncă, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere într-un termen determinat. Au fost aplicate un număr de 8 amenzi în valoare de 59.000lei și 17 avertismente scrise. Pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii a fost aplicată o amendă în valoare de 20.000 lei.
Cele mai frecvente neconformități constatate:
Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
Nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară.
Angajatorul nu ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.
Angajatorul nu a efectuat plata drepturilor salariale la data stabilită prin contractele individuale de muncă.
Angajatorul nu a respectat obligația de informare a salariaților ce urmează a-și desfășura activitatea în străinătate.
Angajatorul nu au respectat prevederile privind acordarea repausului săptămânal.
Încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte.
Angajatorul nu a respectat obligaţia de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă, în termenul stabilit de aceştia, documentele şi informaţiile solicitate, necesare controlului ori cercetării evenimentelor. De asemenea, s-a urmărit daca s-au îndeplinit măsurile dispuse în controalele anterior.