Inaltarea Sfintei Cruci a Domnului

0
421

Vineri a fost zi de mare sarbatoare pentru credinciosii ortodocsi. S-a sarbatorit Inaltarea Sfintei Cruci. Chiar daca este zi de post, crestinii au avut dezlegare la untdelemn si vin.

In fiecare an, in preajma jumatatii lunii septembrie se sarbatoreste praznicul imparatesc al Inaltarii Sfintei Cruci. Sarbatoarea aminteste de doua momente cheie ale Crestinismului. Primul dintre ele este aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul pentru rascumpararea pacatelor omenirii. De gasirea Crucii s-a ocupat imparateasa Elena, mama imparatului Constantin. Traditia bisericeasca spune ca pentru a fi siguri ca acela este lemnul pe care a murit Mantuitorul, crucea a fost atinsa de un mort iar acesta a inviat. Atunci s-a decis pentru prima oara inaltarea Cruci in fata poporului. Acest lucru se intampla la data de 14 septembrie a anului 335. Cel de-al doilea moment marcant legat de Sfanta Cruce este aducerea ei in 629 de la pagani pentru a fi depusa in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

In traditiile populare exista credinta ca in aceasta zi trebuie postit pentru sanatate familiei si a celor dragi. Dupa iesirea de la Biserica femeile dau de pomana cani cu lapte si miere si colaci. Tot in aceasta zi nu se mananca nuci, pepeni sau alte legume si fructe care “poarta cruce”.

In zonele rurale, dupa aceasta zi se intra la culesul nucilor si strugurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.