Este trecut de ora 16 iar culoarele lungi ศi cu pereศi รฎnalศi, se golesc de paศi. Din spatele unei uศi albe rฤzbate o voce femininฤ care interpreteazฤ o melodie popularฤ. Este despre dor, despre pฤrinศii rฤmaศi รฎn satul natal, despre fraศi ศi copilฤrie.
Este despre noi toศi.
Dincolo de uศฤ sunt oameni ce-ศi cautฤ echilibrul interior ศi un sens รฎn viaศฤ, toศi bolnavi cronici ai Secศiei nr. 6 de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.
Sunt semeni pentru care saloanele au devenit cฤmin, iar medicii ศi asistentele sunt familia alฤturi de care petrec zile ศi nopศi lungi, care, de cele mai multe ori, se transformฤ รฎn ani.
Mariana Jianu este psiholog, iar dupฤ terminarea programului se alฤturฤ voluntarilor spitalului pentru a le oferi pacienศilor ศi altceva รฎn afara clasicelor tratamente ศi consultaศii de specialitate.
La nivelul instituศiei funcศioneazฤ Asociaศia โPrietenii din spitalโ care reuศeศte sฤ ofere pacienศilor spectacole de teatru, de operฤ sau recitaluri de chitarฤ. โTocmai am semnat un protocol de colaborare cu Teatrul โGongโ ศi Centrul ศcolar de Educaศie Incluzivฤ nr. 1 Sibiu, pentru a putea oferi copiilor cu nevoi speciale, internaศi pe secศiile noastre, spectacole care รฎi vor ajuta sฤ socializeze mai uศorโ, spune Florin Neag, managerul spitalului.
Meloterapia, sau terapia prin muzicฤ, este o modalitate eficientฤ de a trata anxietatea, depresia, รฎmbunฤtฤศind inclusiv ritmul cardiac. โAlฤturi de รฎngrijirea medicalฤ, de consiliere, farmacoterapie ศi ergoterapie, muzica vine รฎn completarea metodelor prin care creศtem calitatea serviciilor medicale. Evoluศia pacienศilor este una favorabilฤ, chiar ศi pentru bolnavii cronici, care pe timpul meloterapiei se relaxeazฤโ, aratฤ dr. Ciprian Bฤcilฤ, directorul medical al spitalului sibian.
Pentru psihologul Mariana Jianu, ziua รฎncepe cu multe รฎmbrฤศiศฤri: โDintre cei 90 de pacienศi ai Secศiei Cronici, 40 sunt femei. Aproape cฤ nu este dimineaศฤ sฤ nu mฤ aศtepte ศi sฤ-mi cearฤ cรขte o รฎmbrฤศiศare. Au nevoie de afecศiune, pe lรขngฤ consiliere ศi tratamente de specialitate.โ
รn curtea spitalului edificat la 1863, devenit la acea vreme primul spital de psihiatrie din Sud – Estul Europei, este amenajatฤ o grฤdinฤ senzorialฤ. Zilnic, aici au loc activitฤศi pentru bolnavi. โAstฤzi avem o ศedinศฤ de meloterapie, de-a lungul cฤreia ne relaxฤm, inspirฤm adรขnc, ne concentrฤm pe sunetele muzicii, simศim cฤldura soarelui ศi adierea vรขntuluiโ.
รntinศi pe saltele, pacienศii se lasฤ รฎnvฤluiศi de acorduri line, ce se revarsฤ dintr-o boxฤ. Se aud vesele triluri de pฤsฤrele ce รฎnsoศesc discret linia melodicฤ. Din fericire, adierea caldฤ a vรขntului aduce cu sine un puternic miros de tei de la copacii ce รฎncadreazฤ aleile spitalului, un bonus pe care natura รฎl oferฤ generos ศi vremelnic. Este o atmosferฤ calmฤ, iar Mariana Jianu discutฤ cu fiecare pacient, invitรขndu-l sฤ se concentreze pe sunete ศi respiraศie.
ศedinศa de meloterapie se sfรขrศeศte, iar la capฤtul acesteia, un anunศ important este fฤcut: dupฤ-amiazฤ, vor avea parte de o surprizฤ.
Majoritatea se bucurฤ, aplaudฤ, au nerฤbdarea copiilor care aflฤ cฤ pleacฤ รฎn excursie.
Programul-cadru al personalului medical se รฎncheie, iar pe lรขngฤ colegii care asigurฤ continuitatea activitฤศii, รฎn spital rฤmรขn voluntarii.
รntre aceศtia se aflฤ ศi Mariana Jianu, cea care le-a promis pacienศilor o surprizฤ. Aศa se face cฤ, halatului alb i se adaugฤ o ie tradiศionalฤ, veche de peste 100 de ani, cusutฤ cu multฤ migalฤ รฎn zona Olteniei. โรmi este foarte dragฤ ศi o port cu mรขndrie. Vreau sฤ รฎmpฤrtฤศesc pacienศilor mei acest lucru, cรขt ศi unele dintre cรขntecele populare pe care le-am รฎnvฤศat รฎncฤ din copilฤrie.โ
Aศezaศi pe scaunele รฎnศiruite de-a lungul holului, pacienศii privesc spre Mariana Jianu, cu bucuria spectatorului care urmฤreศte artistul preferat. Cu voce caldฤ ศi trecรขnd prin faศa fiecฤruia, le cรขntฤ o melodie de dor pe care o ศtie รฎncฤ de pe vremea ศcolii generale. โAm รฎnceput sฤ cรขnt din clasa a III-a, iar tehnica mi-am perfecศionat-o la Scoala Populara de Arte si Meserii ,,Ilie Micu” Sibiu. Am ajuns chiar sฤ cรขnt alฤturi de instrumentiศtii de la Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, cรขt ศi de artiศti cunoscuศi, cum sunt Mariana Anghel sau Ioan ศi Doiniศa Sรขmbotin.โ
รntre spectatori se aflฤ o doamnฤ care se declarฤ fanul numฤrul 1: โ รmi place sฤ o privesc ศi sฤ o ascult. Este ca o floare care ne cรขntฤโ.
Este o declaraศie pe care Mariana Jianu o primeศte zรขmbind. Sunt fanii ei de suflet, iar pe mulศi dintre ei รฎi va avea aici, pe secศie, pentru ani mulศi. โDin pฤcate, unii nu mai au pe nimeni, iar alศii sunt cฤutaศi foarte rar sau deloc de familie. Simt cฤ dincolo de ceea ce am trecut รฎn fiศa postului, pot aduce clipe de bucurie acestor oameni. De aceea le cรขnt ca ศi cum ar fi cel mai frumos public de pe pฤmรขntโ.
โSpectacolulโ ia sfรขrศit, iar publicul se retrage รฎn saloane. Pentru cei mai mulศi a fost o zi bunฤ pentru cฤ au ascultat muzicฤ, au fฤcut miศcare sub soarele cald ศi ศi-au umplut plฤmรขnii cu parfumul vremelnic al florilor de tei.
Dupฤ vara caldฤ, va veni toamna cu culori pastelate, iarna cu albul pur, apoi o nouฤ primฤvarฤ care va readuce cรขrdurile vesele de pฤsฤrele, aciuite prin mulศii copaci ai spitalului.
Oamenii cu suflet mare vor fi รฎnsฤ mereu alฤturi de cei aflaศi รฎn cฤutarea liniศtii interioare, poate chiar a identitฤศii proprii, adรขnc refugiate รฎntr-un ungher al minศii.
Cรขtฤ vreme cei care reuศesc sฤ adauge halatului alb fie ศi o ie tradiศionalฤ, nelฤsรขndu-ศi inima ศi talentul deoparte, vom ศti cฤ aici, รฎn judeศul Sibiu, avem oameni ศi locuri de poveste!