DNSC – ATENŢIE la linkurile pe care le primiţi

0
265

Încep să reapară mesajele-capcană de tipul ‘TU EȘTI ÎN ACEST VIDEOCLIP’, iar campania malițioasă se propagă prin intermediul mesajelor pe scocial media, preponderent pe Facebook. Citiți cu atenție orice mesaj conține link-uri sau atașamente, înainte de a face orice acțiune!

ℹ️ Despre acest tip de atac, echipa DNSC a lansat o serie de avertizări în trecut:

https://www.facebook.com/DNSC.RO/posts/291799466313903/
https://dnsc.ro/citeste/alerta-facebook-link-mesaj

‼️NU accesați link-ul din astfel de mesaje, chiar dacă expeditorul este un prieten ori cunoștință. Cel mai probabil, titularul contului respectiv a căzut la rându-i în capcană și a accesat acel link, iar mesajul s-a transmis automat către toate contactele din agendă. Pe un canal de comunicare diferit, explicați-i că a accesat un link malițios și va trebui să facă o serie de pași pentru a își securiza dispozitivul și accesul la cont.

👩‍💻 În cazul în care ați făcut click pe acel link sau vedeți că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să:

✅ Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

✅ Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

✅ Verificați aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

✅ Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

✅ Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).

💪 Antrenați-vă pentru a detecta și evita principalele amenințări din online pe site-ul https://sigurantaonline.ro, acolo unde vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele! Un proiect național de conștientizare derulat de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor.

#DNSC#cyber#awareness#SigurantaOnline

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.