De 175 de ani în slujba cetățenilor

0
23

Data de 3 aprilie este dedicată tradiției și recunoștinței, iar astăzi ne exprimăm aprecierea și le transmitem sincere felicitări tuturor jandarmilor, care, zi de zi, sunt în slujba comunității.

Ziua Jandarmeriei Române, instituție fundamentală în asigurarea ordinii publice și protejarea cetățenilor, este momentul în care devotamentul, profesionalismul și efortul sunt răsplătite.
Astfel, în cadrul activității festive desfășurate astăzi la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu, inspectorul șef a înmânat noile grade celor patru ofițeri și șase subofițeri din cadrul instituției, care au fost avansați în gradul militar următor, înainte de îndeplinirea stagiului minim.
Tot cu această ocazie au fost acordate recompense morale, precum citarea prin ordin de zi pe unitate, felicitări și mulțumiri.
Cu ocazia acestui moment aniversar, inspectorul șef le-a adresat mulțumiri tuturor jandarmilor sibieni, pentru efortul depus și responsabilitatea cu care își îndeplinesc atribuțiile de serviciu.

Jandarmii sibieni continuă misiunea de a fi în sprijinul comunității, cu responsabilitate și dedicare!

La mulți ani tuturor jandarmilor!
La mulți ani, Jandarmeria Română!

Scurt istoric:
Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Ca urmare, legea prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe).

În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate instituţiile statului naţional modern român. Astfel, odată cu transformarea Regimentului de jandarmi în Legion de jandarmi, începe şi procesul de înlocuire treptată a escadroanelor şi companiilor de jandarmi, cu escadroane de dorobanţi, pe baza Ordonanţei nr.896 din 20 iunie 1864.

Legea Jandarmeriei din 1850 şi Regulamentul pentru serviciul Jandarmeriei de Oraș din 1865 au constituit principalele documente pe baza cărora şi-a organizat şi desfăşurat activitatea Jandarmeria, iar în perioada următoare au fost documentele care au stat la baza elaborării de noi legi şi regulamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.