Daniela Cîmpean: „Construim în județul Sibiu un turism durabil și formăm generațiile care se vor bucura de el”

0
38

Președinta liberală a Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Cîmpean, afirmă că inițiativele viitoare din domeniul turismului trebuie sădemonstreze responsabilitate, să depășească referirile  simple, rezumate doar la numărul de vizitatori.

„Consiliul Judetean Sibiu urmărește  deja prin toate programele sale dezvoltarea unui turism competitiv pe termen lung si mă bucur că am găsit autorități locale care gândesc la fel ca noi. Întreaga Europă este preocupată de acest aspect, iar Romania, la rândul său,  face asta prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, spune Cîmpean.

Exemplul edificator al strategiei Consiliului Judetean Sibiu  de dezvoltare a unui turism responsabil si durabil îl reprezintă și Programul „Anii Drumeției”.

Drumeție pe Valea Hârtibaciuluiu, supranumită și „Valea Verde”

Pornit de la cei doi ani dedicați Eurorando, 2021 si 2022, programul Anii Drumeției a rămas un concept nu doar apreciat de turiști, ci și susținut permanent de Consiliul Judetean Sibiu,  care a refăcut nu mai puțin de 800 de kilometri de trasee montane în masivele Făgăraș, Cindrel și Lotru. Pe acestea au fost organizate până în prezent peste 520 de drumeții. Lună de lună,  turiștii sunt invitați să se alăture celor peste 11 mii de drumeți care au străbătut deja la pas potecile județului Sibiu.

De asemenea,peste 2.500 de elevi ajung în fiecare an pe potecile munților, unde învață despre faună, floră și protecția naturii, în cadrul „Aventurilor cu clasa” organizate, gratuit, de ghizii „Anii Drumeției”.

Descoperind frumusețea Munților Făgăraș, prin „Anii Drumeției”

Consiliul Județean Sibiu este si organizatorul Târgului de Ecoturism, un eveniment care promovează experiențele unice ale Sibiului și pune față în față producătorii locali și operatorii de ecoturism cu publicul larg.  

Bulz ciobănesc la stânele din Cindrel

„Îndemnul nostru „LIBER IN AER LIBER”  a devenit popular în rândul iubitorilor de mișcare, dar este și o chemare pentru cei tineri și foarte tineri, la timp de calitate. Construim în Sibiu turism durabil, dar formăm si generațiile care se vor bucura de el˝,  a mai adăugat Daniela Cîmpean.

Gala Ecoturismului, 2022

Modelul de bune practici din domeniul turismului prietenos cu natura a fost preluat și de alte administrații locale. Este și cazul colaborării dintre Consiliul Județean și comuna Sadu, acolo unde două proiecte se înscriu în sfera amintită: viitorul „Landscape Hotel” și refugiul Prejba.

Daniela Cîmpean și Valentin Ivan, la semnarea contractului pentru primul „Landscape Hotel” din România

„Primăria Sadu și domnul primar Valentin Ivan se numără printre cei care au înțeles abordarea noastră și au acționat ca atare. Bunăoară, inițiativa unui investitor  privat, rezultată la scurt timp după înființarea la nivelul județului a SIBIU BUSINESS AGENCY, aceea de construire a unui nou concept de hotel, a găsit la Sadu sprijinul necesar˝, spune Cîmpean.

Practic, la Sadu,  printr-un parteneriat public – privat încheiat  în prezența președintei Daniela Cîmpean, între Primărie și S.C. INOVASSET S.R.L., se va construi un „landscape hotel” dotat cu unități de cazare motorizate, care se vor roti în jurul propriului ax, în funcție de poziția soarelui.

„Conceptul acestui hotel urmărește crearea unei experiențe unice pentru turiști în mijlocul naturii, dar cu tot confortul unei hotel de lux. Este un concept inovator care trezește simțurile prin sejururi experimentale și inspiraționale. Astfel de hoteluri există în America de Nord, Finlanda, Norvegia, Spania, Italia, iar acesta va fi primul în România˝, spune primarul Valentin Ivan.

Detaliu arhitectural al investiției de pe Valea Sadului

Însă hotelul este mult mai mult decât atât: prin unitățile lui modulare, implică integrarea perfectă  în peisaj, dar  și un impact scăzut asupra mediului. Fiecare unitate este adaptată la teren, fundațiile sunt detașabile, se utilizează materiale locale cu o amprentă de carbon redusă, panouri solare și alte sisteme de producere a iluminatului și încălzirii, provenite din surse regenerabile.

În plus, un aport suplimentar al Primăriei Sadu la strategia Consiliului Județean Sibiu este terenul  pus la dispoziție pentru realizarea noului refugiu de pe Vârful Prejba.

Landscape Hotel – natură și confort

„Munții Lotru oferă o listă consistentă  de trasee montane care pot fi frecventate de iubitorii de drumeții. În prezent însă, în zonă nu există niciun refugiu sau  cabană în care se pot adăposti turiștii în caz de vreme rea sau  de pericole. Singurul popas a fost Cabana Prejba care, din nefericire, este dezafectată. Prin urmare, viitorul refugiu montan care se va construi în imediata apropiere a fostei cabane, va deservi turiștilor în caz de urgență, dar și echipei de la Salvamont˝, explică Daniela Cîmpean.

Refugiul, care va fi construit de către Consiliul Județean Sibiu, va avea o suprafață de aproximativ 60 mp, împărțită în trei funcțiuni: zona de acces / spațiu comun (va cuprinde accesul cu depozitarea echipamentului și aria comună cu loc de luat masa), zona de dormit comună (cu priciuri – 12 locuri, amplasate pe două niveluri, cu rafturi și spații de depozitare) și zona Salvamont (cu priciuri –  6 locuri, cu acces controlat și depozitare pentru echipamentul special al salvamontiștilor și cu acces către căminul tehnic).

Valoarea estimată a investiției se ridică la aproximativ 1 milion lei.

Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 21240015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.