Cumpara LOCAL. Asigura LOCAL

0
1643

Zilele trecute preotul Necula, pe care-l apreciez si-i urmaresc cu drag aparitiile, tocmai prin faptul ca se diferentiaza de cei mai multi dintre reprezentantii bisericii, prin gandire, prin abordare, prin mesaj, mentiona ca i-ar placea sa existe un partid al sibienilor, in care sa nu mai conteze deloc politicul. Cel mai probabil acest partid al sibienilor ar trebui sa vegheze exclusiv asupra sibienilor si Sibiului. Societatea civila, prin vocea lui Ciprian Ciocan, pe care nu-l cunosc personal dar ii apreciez munca, indemna recent comunitatea sibiana la mai multa empatie fata de cei veniti din afara Sibiului sa locuiasca in Sibiu. Totodata acesta isi exprima dezacordul cu privire la o posibila incercare de oprire a unor liceeni sa plece la facultate in Cluj sau in alta parte a tarii.
Sunt doar doua exemple de formatori de opinie, desigur am putea identifica si alte luari de pozitii in ceea ce priveste Sibiul sau sibienii, insa ma voi opri aici. Imi fac in acest fel intrarea in subiectul acestui articol.
Pana la un punct, am putea fi de acord cu ambele abordari. Cred insa ca noua, sibienilor, dar nu numai, ne lipseste altceva: atasamentul fata de tot ceea ce inseamna LOCAL. Atasamentul fata de o afacere locala, o institutie locala, fata de comunitatea locala per ansamblu. Ne este mai usor sa-i invidiem, sa-i criticam, sa-i acuzam pe cei ce chiar intreprind ceva, depun un efort, pentru ei, ptr anagajatii lor, pentru comunitate.
Toti cei ce au decis sa isi traiasca viata in Sibiu ori in judet, din punctul meu de vedere, sunt sibieni, nascuti sau nu in acest judet. Pentru a nu lasa loc de interpretari, mentionez ca sunt cat se poate de LOCAL, parintii mei avand origini in Marginimea Sibiului si Valea Hartibaciului. Dupa 20 ani de Bucuresti, scoli, multinationale si ulterior propria-mi afacere, m-am reintors in Sibiu, recladind aici viitorul meu. De ce? Pentru ca exista acel atasament de LOCAL, pentru ca aici ma simt LOCAL.
Merg mai departe cu aceasta idee, deoarece nu eu sunt subiectul acestui articol, ci noi toti, cei ce traim in Sibiu. Cred ca trebuie sa incepem sa impreuna sa gandim LOCAL, sa protejam ceea ce apartine comunitatii noastre. Vom demara o campanie prin Centrul Infobiz, intinsa pe cateva luni, in care se va rostogoli acest mesaj, il vom exemplifica, il vom sustine cu afirmatii, poze, marturii, aprecieri, sugestii, asocieri, implicari astfel incat sa reusim sa imprimam cultul LOCALului.
”Cumpara LOCAL. Asigura LOCAL” este campania pe care vi-o propunem.
De ce as vrea sa sustin, ca sibian, o institutie LOCALA, un exemplu fiind oricare din facultatile ULBS( referindu-ma in acest fel la declaratia lui Ciprian CIOCAN)? Simplu, incurajand ”consumul” de institutii LOCALE de invatamant superior, performanta acestora va creste, un proces de autoreglare al nevoilor de invatamant superior local va aparea, parteneriatul student-profesor se va dezvolta, procesul de invatamant ca si act de comunicare si formare profesionala va cunoaste noi abordari, mult mai practice, mult mai pragmatice. Prestigiul Universitatii Lucian Blaga creste, Sibiul va deveni mai atractiv din punct de vedere al educatiei. Cu totii avem de castigat.
De ce as vrea sa sutin, ca sibian, o organizatie LOCALA, precum aeroportul din Sibiu spre exemplu? Simplu, pentru ca prezenta acestui aeroport in viata sibienilor este o oportunitate. Accesarea zborurilor prin intermediul aeroportului din Sibiu produce plus valoare comunitatii de afaceri, angajatilor aeroportului, comunitatii locale per ansamblu. Neaccesandu-l, companiile aeriene nu-l vor gasi atractiv si isi vor reloca resursa spre alte aeroporturi.
De ce as sustine, tot ca si sibian, un partid ori un candidat LOCAL, pentru Parlament, Primarie, Consiliul Local, Consiliul Judetean, mergand la vot?
Simplu, pentru ca cineva trebuie sa te reprezinte in institutiile statului, cineva trebuie tras la raspundere pentru ce nu a facut si trebuia sa faca, asumandu-si aceasta pozitie, ori apreciat pentru ceea ce a facut pentru comunitate. Aici e mai mult de discutat, dar sunt sigur ca ati inteles ideea.
Si nu in ultimul rand, de ce as vrea sa sustin, ca sibian, o afacere LOCALA si nu una de tip retea, nationala sau multinationala, precum o brutarie sau/si patiserie locala, un ziar local, online sau tiparit, un magazin alimentar de cartier, un service auto local, o cafenea locala, un producator local de lactate ori de produse din carne, o firma de consultanta locala? La fel de simplu, pentru ca ar trebui sa am mai mult atasament fata de membrii comunitatii sibiene, cei ce incerca sa-si construiasca propriul vis, care isi risca banii, timpul si energia sa creeze un business local din care cu totii sa avem de castigat. Castiga proprietarul prin veniturile generate de afacere. Castiga consumatorul pentru ca o poate accesa in proxima vecinatate. Castiga angajatul acestui business sau potentialul angajat, avand unde sa aplice in cazul in care isi doreste acel loc de munca. Castiga per anasamblu cetateanul acestui oras ori judet. De ce? Pentru ca o buna parte a impozitelor si taxelor platite de proprietarul afacerii , in special in cazul afacerilor infiintate LOCAL, se constituie in venituri pentru bugetele locale si/sau judetene, ca mai apoi institutiile locale sau judetene sa poata dezvolta proiecte ptr comunitatea locala.
Voi incerca impreuna cu toti cei ce se regasesc in aceasta abordare sa dezvoltam conceptul de ”Cumpara LOCAL. Asigura LOCAL”. Vom continua in perioada imediat urmatoare, prin intermediul centrului INFOBiz din SIBIU, sa demonstram ca sibienii, cei ce astazi traiesc in SIBIU, stiu sa arate atasament pentru LOCAL. Pentru inceput vom selecta cate o firma din fiecare domeniu de activitate, activitate relevanta pentru comunitatea sibiana si in jurul acestei firme vom organiza diferite evenimente. Prin aceste evenimente vom urmari sa crestem gradul de constientizare al acelei afaceri in randul potentialilor consumatori, pentru comunitate in general. Vom consilia proprietarul firmei in procesele operationale astfel incat activitatii sale sa-i creeze premise de dezvoltare. Toate acestea cu un singur scop, acela de a asigura LOCAL.
Pentru inscrieri va rugam trimiteti informatii despre afacerea dumenavoastra( descriere domeniul de activitate, adresa punct de lucru, numar angajati, cifra de afaceri ptr anul 2016, date contact) la adresa de email info@infobiz.eu. Conditii obligatorii: Microintreprindere sau IMM, II sau IF, infiintate in SIBIU.
Programele Centrului INFOBiz nu implica costuri din partea firmelor ori obligatia acestora de afiliere la Centrul INFOBiz. Cea mai recenta actiune a Centrul iINFOBiz a fost de consiliere gratuita( eligibilitatea proiectului si a beneficiarului) pentru 120 persoane din Sibiu, ce erau interesate de accesarea de fonduri europene in vederea dezvoltarii unei afaceri existente ori a uneia noi. Centrul INFOBiz nu este beneficiarul unor surse de finantare de la statul roman ori de la entitati straine, ci este munca de echipa a unor voluntari cu expertiza pe diferite domenii de activitate.
Ciprian FARAON, mba,drd
Presedinte Centrul de Informare si Asistenta in Afaceri INFOBiz
Email: ciprian.faraon@infobiz.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.