Thursday, October 21, 2021
HomeLOCALCrestinii au sarbatorit joi Adormirea Maicii Domnului

Crestinii au sarbatorit joi Adormirea Maicii Domnului

Joi a fost zi de mare sarbatoare pentru ortodocsii de pretutindeni. Ca in fiecare an, la data de 15 august este sarbatorita Adormirea Maicii Domnului. Sarbatoarea mai poarta denumirea, in traditia populara si de Sfanta Maria Mare sau Uspenia. Se pare ca ziua de 15 august afost pentru prima oara marcata ca zi inchinate Sfintei Fecioare incepand din secolul al V-lea. Este considerata nu doar cea mai veche sarbatoare dedicata Nascatoarei de Dumnezeu ci si cea mai importanta prin prisma faptului ca prin trecerea ei la cele sfinte omenirea a castigat inca un mijlocitor pentru iertarea pacatelor.

La Sibiu toate bisericile au fost pline de credinciosi. Oamenii s-au dus inca de la primele ore ale diminetii pentru a lua parte la slujbele special oficiate.

Copiii si cei care au postit s-au putut bucura si de sfanta impartasanie. Se spune ca desi este zi de ingropaciune, sarbatoarea este insa una a bucuriei asa ca nu este nimic neobisnuit in a le ura sarbatoritilor traditionalul “la multi ani” de ziua numelui.

In traditia populara se credea ca aceasta este ultima zi in care se mai pot culege plante de leac. Tot de Sfanta Maria Mare se faceau si ritualuri magice menite sa “lege” ciocul pasarilor astfel incat acestea sa nu atace viile si holdele campului. Pentru pomenirea mortilor femeile au dus la biserica pentru sfintit si mai apoi au dat de pomana struguri.

Intr-o astfel de zi, batranii neamului “citeau” si vremea. Exista credinta ca daca in aceasta zi in gradini sunt trandafirii infloriti urmeaza o toamna calda si lunga.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

nym369405krya on La un pas de alergie
nem369405tetcher on La un pas de alergie
nym369405krya on La un pas de alergie
num369405tetcher on La un pas de alergie
nym369405krya on La un pas de alergie
Vultureanu Bogdan on Viteza face victime
Alexandru on NU luati teapa!
Johnf551 on Donatii pentru spital
Sofia Esguerra Sorea on Cursuri de romana pentru straini
Leonor on Jocul de acasa