Contrabanda cu tigari, greu de impiedicat!

Piata de contrabanda a tigaretelor este in scadere. Procentul tigarilor netimbrate a ajuns la putin peste 16%. Industria tigarilor este cel de-al doilea mare contribuabil la bugetul de stat din Romania.

Specialistii in statistica spun ca in ultimele luni consumul de tigari de contrabanda a scazut cu 1,1 puncte procentuale comparativ cu primul trimestru al acestui an. Regiunea de nord-est a tarii continua sa fie cea mai afectata de piata neagra a tigaretelelor. Aici se vand peste 40 la suta din totalul tigarilor de contrabanda. Si asta in conditiile in care industria tutunului este cea de-a doua cea mai mare industrie contributoare la bugetul statului din tara noastra dupa industria petrolului si combustibililor. In zona de vest a tarii se vand aproape 30 la suta din restul tigarilor de contrabanda ajunse in tara noastra.

Specialistii spun ca de la inceputul anului si pana in prezent prejudiciul adus statului de catre cei care se ocupa de contrabanda cu tigari este de 16 milioane de euro.

Pentru a preveni extinderea acestui fenomen inspectoratele de politie, in special cele de frontiera si-au intensificat actiunile de control. In urma acestora, numai in luna mai au fost confiscate peste 3 milioane de tigarete. Amenzile aplicate s-au apropiat de suma de 600 de mii de lei.

Recent a fost consolidat si un parteneriat intre Moldova, Ucraina si Romania in privinta stoparii contrabandei cu tigarete. In plan este un astfel de parteneriat intre Romania si Polonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Exit mobile version