Contaminarea drastică a sursei de apă din râul Sadu. Sibiul nu e afectat. Ascultă declaraţia Directorului Apă Canal

0
21

Informația că apa potabilă din Sibiu nu e afectată a fost confirmată telefonic pentru redacția noastră de către directorul Apă Canal Sibiu.

Apă Canal Sibiu S.A. utilizează captarea din râul Sadu ca sursă de alimentare pentru Zonele de Aprovizionare cu apă potabilă Sadu (localitatea Sadu-Tocile) şi Sibiu Sud (localitățiile: Cisnădie, Cisnădioara, Răşinari şi parțial Sibiu). 

Deoarece monitorizarea calității sursei de apă la intrarea în Stația de Tratare Sadu a indicat o contaminare fecală persistentă cu agenți patogeni (Clostridium perfringens, Esherichia coli, Bacterii coliforme, Enterococi intestinali) care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea populației deservite, Apă Canal Sibiu S.A. a desfăşurat o campanie de prelevare probe pe cursul râului, în amonte de captarea pentru Stația de Tratare. 

Astfel, s-a constatat că după traversarea localității Râu Sadului, calitatea apei brute se depreciază drastic, parametrii indicatori de poluare fecală înregistrând creşteri semnificative (cuprinse între 10-36 de ori, funcție de parametru). În amonte de localitate (amonte tabără şcolară), valorile acestor parametrii fiind corespunzătoare cu un grad de contaminare natural surselor de apă de suprafață. Valorile obținute, cât şi punctele de prelevare sunt documentate în tabelul anexat. 

Datorită faptului că localitatea Râu Sadului nu dispune de un sistem de canalizare și deversarea apelor reziduale se efectuează direct în râu, fără un proces de epurare, contaminarea sursei de apă este continuă şi reprezintă o dificultate majoră a procesului de tratare în vederea potabilizării apei. Localitatea Râu Sadului nu face parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Asociatia de Apa Sibiu” si are o populație mai mică de 2.000 locuitori. Din acest motiv nu a fost inclusă în programele de investiții cofinanțate din fonduri europene şi derulate de către Apă Canal Sibiu SA. 

Având în vedere cele mai sus arătate propunem impulsionarea Primăriei Localității Râu Sadului în efectuarea demersurilor necesare pentru dezvoltarea unui sistem de canalizare şi epurare a apelor reziduale, conform NTPA 001/2002, iar deversarea în emisar să se facă în avalul punctului de captare a apei în vederea potabilizării. 

Acest lucru este imperios necesar in vederea asigurarii calitatii corespunzatoare a apei potabile furnizate din aceasta sursa si protejarii sanatatii populatiei. 

În conformitate cu legislația în vigoare (Legea apelor Nr.107/1996 cu modificările si completările ulterioare), sursa de apă trebuie protejată și conservată, această obligație revenind administratorilor bazinului hidrografic şi a construcțiilor hidrotehnice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.