Ceremonia dislocare la Sibiu a HQ MNC-SE

0
153

În urmă cu un an, pe data de 23 iulie 2020, ne întâlneam la Cincu, județul Brașov, la ceremonia de înființare a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO. În prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a ministrului apărării naționale, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, am participat atunci la prima etapă din procesul de concretizare a unui foarte important proiect al României propus Alianței Nord-Atlantice, la Summit-ul din 2018, de la Bruxelles.
În contextul demersului de adaptare a structurii de comandă a NATO, țara noastră propunea Alianței dezvoltarea pe teritoriul național a unei capabilități de comandă-control, ca urmare a necesității de adaptare a structurilor defensive naționale și aliate la mediul de securitate instabil din regiunea Mării Negre și a flancului de est al Alianței.
De la înființare până astăzi, când participăm la ceremonia prilejuită de redislocarea și începerea activității Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO în garnizoana Sibiu, mare parte din agenda militară a fost construită în funcție de evenimentele acestui comandament: activare ca Structură Militară a NATO; obținere a statutului de Comandament Militar Internațional NATO; realizare a Capacității Operaționale Inițiale.
Mutarea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est la Sibiu, în acord cu aprobarea Consiliului de Apărare a Țării, din aprilie 2020, este, fără îndoială, o decizie strategică de poziționare geografică a acestei capabilități. Pe de altă parte, cunoscând bogăția culturală și multiculturalismul orașului, precum și ospitalitatea locuitorilor și frumusețea zonei, Sibiul se va dovedi o alegere reușită pentru întreg personalul comandamentului.
În discuțiile pe care le-am purtat pe timpul exercițiului NATO STEADFAST DEFENDER 21 cu colegi din cadrul Alianței, care au participat la secvențele de instruire desfășurate în această zonă, am observat încântarea tuturor după întâlnirea cu oamenii și locurile de aici și interesul lor de a reveni, cât mai curând, la Sibiu.
Pot anticipa că, în România, după așezarea acestei garnizoane pe harta comandamentelor NATO, multe drumuri vor duce la Sibiu pe Coridorul IV Pan-European. De asemenea, anticipez că activitatea militarilor internaționali va fi un câștig pentru comunitatea locală.
Munca militarilor comandamentului corpului are nevoie de sprijinul comunității locale. Țin să adresez, pe această cale, mulțumiri locuitorilor Sibiului și să le solicit înțelegere pentru viitoarele activități ale NATO în orașul lor.

Realizarea unui astfel de proiect ar fi fost dificilă fără aportul autorităților publice locale. În numele Statului Major al Apărării transmit reprezentanților Primăriei, Consiliului Local, Consiliului Județean și Instituției Prefectului aprecierile Armatei României pentru sprijinul de până acum, precum și rugămintea ca, în continuare, să rămână alături de personalul și comanda comandamentului corpului.
Totodată, subliniez gratitudinea pe care o port inimosului colectiv al comandamentului, în evoluția deloc ușoară de înființare, organizare și construcție a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO. A fost un mobilizare substanțială, în care munca dumneavoastră și, mai ales, dedicarea dovedită au condus la realizarea acestui proiect.
Drumul nu s-a încheiat. După instalare, urmează integrarea funcțională definitivă în angrenajul structurilor NATO de comandă-control și continuarea procesului de atingere a capacității operaționale finale.
Nu în ultimul rând rând, aș vrea să mă adresez colegilor internaționali din armatele statelor aliate contributoare. Vă rog să transmiteți, pe linie de comandă națională, considerația pe care militarii români o poartă aliaților care au sprijinit și sprijină această importantă capabilitate a NATO într-una din zonele de maxim interes strategic ale Alianței.
Apărarea colectivă este un efort care solicită implicare și costuri, însă capabilitățile construite în cadru multinațional demonstrează voința și coeziunea aliaților de a rămâne împreună în demersul de realizarea a posturii de descurajare și apărare.
Închei prin a vă dori să aveți spor la muncă și succes în activitatea de monitorizare a dinamicii din mediul regional de securitate și de coordonare a forțelor din cadrul prezenței aliate pe flancul estic. De asemenea, vă doresc o plăcută acomodare și integrare în Sibiu, fostă capitală culturală europeană, și unul dintre orașele frumoase ale României și Europei din prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.