Mâncare de cartofi de post
Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 1 litru supă de legume
- 1 ceapă mare
- 2 morocovi medii
- 1-2 linguri ulei
- 4-5 lingurițe pastă de roșii
- 1 linguriță de amidon
- pudră de usturoi/ căței de usturoi
- ceapă granulată
- turmeric
- boia dulce/iute
- pudră de chili (opțional)
- rozmarin (opțional)
- pătrunjel/mărar proaspăt tocat
- sare
- piper
Mod De Preparare
- Ceapa se taie cubulețe.
- Morcovii se taie cubulețe sau felii.
- Ceapa și morcovii se călesc în ulei încins. Se adaugă usturoi proaspăt (sau pudra de usturoi), ceapa granulată, piperul, turmeric, boia, sare (și opțional pudra de chili). Se adaugă puțină apă, se amestecă și se lasă să se gătească 5-10 minute.
- Când ceapa și morcovii s-au înmuiat se adaugă supa călduță.
- Se aduce la fierbere și se adaugă cartofii tăiați cubulețe.
- Se lasă să fiarbă la foc mic-mediu timp de 20-25 minute. Se adaugă pasta de roșii și se lasă să se gătească încă 5 minute.
- Separat, într-un castron, se amestecă amidonul cu puțină apă. Acest amestec se adaugă peste mâncarea de cartofi de post. Se amestecă 1-2 minute.
- Se gustă mâncarea și dacă mai trebuie, se condimentează cu sare și piper.
- Tocănița de cartofi se servește garnisită cu pătrunjel sau mărar proaspăt tocat alături de o salată de murături.
Vinete cu parmezan
Ingrediente
- 4 vinete mari
- 300 ml passata sau sos de roșii
- 300 g mozarella
- 150 g parmezan ras
- 15 g frunze de busuioc proaspăt
- 100 ml ulei
- 50 g pesmet
Mod De Preparare
- Vinetele se spală și se taie felii de jumătate de centimetru.
- Într-o tigaie adâncă se încinge ulei și se prăjesc feliile de vinete pe ambele părți până devin aurii. Feliile de vinete se așază pe hârti de bucătărie pentru a elimina excesul de ulei.
- Mozarella se lasă la scurs și apoi se taie în felii subțiri.
- Într-o tavă dreptunghiulară de cuptor se așază un strat de vinete, apoi un strat de sos de roșii, unul de felii de mozarella, unul de parmezan și apoi unul de busuioc. Ultimul strat va fi unul de pamezan, pesmet și un strop de ulei (preferabil de măsline).
- Aceste vinete parmigiana se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute sau până ce capătă o culoare aurie.
- Vinetele parmigiană se lasă să se răcească puțin înainte de a fi servite.
Salata de cartofi cu hering afumat
Ingrediente
- 3 kilograme de cartofi
- 1 linguriță de sare (de folosit la fierberea cartofilor)
- 150 g roșii cherry
- 2 linguri ceapă roșie tocată (puteți folosi și ceapa galbenă)
- 1 fir ceapă verde tocată mărunt
- 1 tulpină țelină apio tocată mărunt
- o legătură de pătrunjel (tocată mărunt)
- 75 g hering afumat (tăiat în bucăți potrivite)
- 80 ml ulei de măsline
- 1 linguriță razătură de coajă de lămâie
- 60 ml suc de lămâie
- 1 linguriță oregano uscat
- piper și sare după gust
Mod De Preparare
- Se spală bine cartofii și se fierb cu sare (în coajă). Sunt gata când se poate introduce ușor furculița.
- Cartofii se lasă la răcit în apă rece. După răcire, se curăță de coajă și se taie cuburi.
- Roșiile se taie în jumătăți.
- Toate ingredientele se adaugă într-un vas încăpător.
- Se pregătește dressing-ul amestecând toate ingredientele într-un bol cu un tel sau într-un borcan cu capac care se agită.
- Se amestecă cu grijă dressing-ul cu salata, având grijă să nu se sfarme cartofii.
- Se lasă la frigider 2 ore pentru ca ingredientele să-și împrumute aromele.
- Salata de cartofi cu hering afumat se servește la temperatura camerei.