Cand vrei sa fii primar, dar nu intelegi  ca etapa “gropi in asfalt” a fost depasita de mai bine de un deceniu.

11
5253

Zbatere mare, pe teme cel putin mediocre, clisee si promisiuni marunte, asta a insemnat campania electorala pentru functia de Primar al Sibiului.

Strategie de comunicare in bucla si in bula proprie, prost targhetata si difuzata pe medii fara relevanta pentru votanti.

Atacuri la nivel de “gaga”, cu scop de discreditare a imaginii unor candidati, dar fara teme reale si importante pentru public, mult can-can, autosuficienta si ridicol.

Ei bine, 9 candidati s-au infruntat pentru cea mai importanta pozitie de conducere in oras, fiecare cu teme alese strategic pentru a convinge cetatenii urbei ca sunt cei mai potriviti pentru pozitia de primar. Ce nu au inteles echipele de strategi a acestora, este faptul ca Sibiul a depasit de mult etapa gropi in asfalt, balustrade verticale, coruptie, risipa banului public, sau  si mai flagrant, lipsa de viziune si tenacitate.

Dar hai sa vedem cum au vazut unii candidati problemele orasului.

Cum poti sa spui ca orasul este prost administrat, ca infrastructura rutiera este deficitara, cand oricine poate vedea cum toate cartierele Sibiului au beneficiat in ultimii ani de straie noi, de la strazi asfaltate, infrastructura modernizata de apa si canal, iluminat public, parcari, locuri de joaca. Gropi in asfalt? Nu stiu daca ati observat, dar Sibiul nu mai este de mult orasul unde se plombeaza strazi. Cand o strada necesita ceva reparatii se intervine pe tronsoane de sute de metri cu covor asfaltic nou.

S-a vorbit mult de Stadionul Municipal. De ce s-a facut din bani de la bugetul local, de ce nu a fost facut la marginea orasului si cate si mai cate. Ei bine, daca deschizi ochii observi ca avem o mandrete de stadion, asezat in inima orasului, cu acces facil din majoritatea cartierelor, unde, da, este de bun simt sa vi pe jos la meci, pentru ca Sibiul nu este acea metropola in care esti nevoit sa te deplasezi cu masina. Banii pentru stadion? De la bugetul local, o mandrie a administratiei, fiecare  Sibian a pus umarul la construirea acestuia, si nu a trebuit sa asteptam dupa mila si birocratia impamantenite la Bucuresti.

Calea Dumbravii, ce mai noua si moderna artera din oras. Pentru unii, prea aglomerata si prost intretinuta. Ei bine, aceasta strada este modelul de dezvoltare a arterelor principale din oras. Daca ar fi coborat din masina, candidatii ar fi gasit o strada cu trotuare largi, vegetatie suficienta si un model de dezvoltare uniforma a tuturor constructiilor. Da, la ore de varf poate fi aglomerat, dar in ce univers nu se intampla asta?

Mult blamatul parc Belvedere, pentru ei prost facut, prost administrat, prost orice. Uitam ca acesta a fost construit pe o groapa de gunoi, si ca este un parc de cartier? Au gasit aici 3 tufe uscate si 2 banci scrise. Concluzia: e de cacao. Ei bine la o lucrare de asemenea anvergura exista posibilitatea ca minore deficiente sa apara. Dar sa spui ca toata lucrarea este un dezastru nu face decat sa aduca dezbaterea in derizoriu. Si asa s-a si intamplat.

Despre pistele de biciclete care nu duc nicaieri. Ei bine toate duc undeva, si da, toate se vor conecta pe masura ce strazile Sibiului vor fi reabilitate, la timpul lor si in functie de necesitati. Pistele de biciclete ne duc astazi din Gusterita pana in Muzeul Satului. Acolo ne duc peste 18 km de piste.

Transportul public? Pentru unii nu functioneaza, este deficitar, este de bacanie. Cum? Ai stat vreodata intr-o statie sa privesti panoul cu ora la care vine autobuzul? Pai nu ai stat, pentru ca daca faceai acest exercitiu ai fi observat ca autobuzul vine la fix, este nou, electric si folosit zilnic de mii de sibieni. Deci, functioneaza.

Sibiul este un oras “sufocat” de masini si poluare. In acelasi timp spui ca esti fericit sa respiri un aer pe care putini din tara asta au sansa sa-l respire. Nu e un nonsens? Da, Sibiul este aglomerat la orele de varf, dar in oras se pot face lucrari de infrastructura de mare amploare. Si da, daca as fi primar as face Piata Unirii pietonala si as porni un proiect unic in Europa. Acel sens giratoriu gigant subteran care sa lege cele 4 mari artere ale orasului. Nu e o fantasma, este un proiect realizabil intr-un mandat. Pana atunci nimeni si nimic nu va putea oprii peste 200.000 de suflete care traiesc in zona metropolitana sa circule. Alte promisiuni facute, sunt fara fundament.

Toti vor sa investeasca in educatie si sanatate. Este cel putin o gluma sa spui ca in Sibiu nu s-a investit in scoli, gradinite sau sanatate. Intra in orice scoala din oras sa vezi conditiile in care ne invata copiii. Sunt bune spre foarte bune. Nu sunt locuri suficiente. Pai nu sunt, pentru ca un oras care a cunoscut o dezvoltare fulminanta in ultimul deceniu, a atras numerose familii care traiesc in localitatile din jurul Sibiului , care isi aduc copiii la scoala in oras. Dar sa nu observi efortul constant facut in modernizarea si extinderea scolilor, presupune o doza mare de necunoastere si ipocrizie.

Ce au pus pe masa? Clisee!

Vom face spatii verzi, locuri de joaca, parcari, spital, transport public, investitii in scoli, siguranta pe strazi, eliminarea birocratiei, baze sportive, cluburi municipale, Cibin navigabil, venituri mai mari, cultura si cate si mai cate. Planuri concrete, prea putine.

Ce lipseste Sibiului din promisiunile lor? Aproape nimic. Da, aproape, pentru ca Sibiul are nevoie de toate acestea, dar nu sa fie facute, ci sa fie continuate si dezvoltate.

S-a vorbit mult despre o viziune noua, despre tinerete, despre implicare, in concret, nimic palpabil.

Despre ce nu s-a vorbit in campania celor care si-au dorit sa se aseze pe scaunul de Primar?

Nu s-a vorbit despre niciun proiect mare, despre nicio solutie la problemele expuse, despre acea “viziune” pe care toti o au. Cum nu s-a vorbit nici despre experienta proprie pe persoana fizica, despre realizari personale care sa ii califice pentru pozitia de Primar.

In consecinta, Sibienii nu au putut fi pacaliti, nu sunt naivi, traiesc si simt pentru Sibiu, pentru ca vorba cantecului: “o groapa in asfalt, un gard nevopsit, un sant necosit, vor exista mereu.”

Astazi Sibiul este un oras al marilor proiecte, construirea unui coridor subteran intre Alba Iulia si Milea, preluarea si modernizarea spitalului CFR, construirea complexului Gusterland, complex pentru natatie si agrement, patinoar, locuri de joaca in cartiere, reparatii capitale la poduri si viaducte, parcari supraterane la Piata Cibin si Vasile Aaron, modernizare strazi precum Semaforului, Rahovei, Mihai Viteazu, reabilitarea parcului Sub Arini, Astra si Cetatii, coridoare verzi, sali noi de clase si extinderea unor unitati de invatamant, dotari pentru scoli in valoare de 9 milioane de euro, crese si gradinite noi, si lista poate continua. Proiecte relizabile si care vin sa completeze ceea ce s-a facut bine pentru oras.

Sibienii au stiut si au votat pentru o comunitate putrenica si un oras modern, care  nu se construiesc cu vorbe, ci cu fapte, ce se vad si se simt in Sibiu!

Rezultate partiale dupa numararea voturilor din 94 sectii de votare din 107:

Astrid Fodor- 39,47%

Alexandru Gavozdea-  19,40%

Adrian Bibu- 11,40%

Ruxandra Cibu- 9,82%

Florian Giubega- 7,69%

Sebastian Suciu- 6,17%

Cristian Marinescu- 2,32%

Ciprian Faraon- 1,84%

11 COMENTARII

  1. Adevaratul proiect pe termen lung pe care Sibiul ar trebui să și l propună este construcția unui macrooras . Prin fuziunea cu localitățile din inelul 1 care îl sufocă : Selimbar , Cisnădie , Șura Mare . Cu includerea în proiect a Roșiei , Cristianului , Surii Mici .
    Intr o etapa ulterioară , dar nu neapărat , cu cele din inelul 2 : Avrig , Tălmaciu , Orlat , Gura Râului , Poplaca .
    Așa am deveni un oraș de peste 300 000 de mii de locuitori care să se poată bate cu Clujul , Timișoara ,Iașiul
    Având posibilitatea să dezvolte un imens oraș grădină . Cu spații verzi naturale integrate în infrastructura lui . Sau putem rămâne cu un oraș pe care construcțiile de poduri , șosele s al sufoce . Și să l mențină în liga a doua .

    • Pai nu, ca si alea-s fac macro-oras 🙂 termenul asta nu l-am mai auzit, stiam de zona metropolitana, vrei sa zici sa anexeze localitatile din jur?
      Poate sa vrea „Sibiul”, trebuie sa vrea si locuitorii Sibiului si ai localitatilor din jur, nu mai e ca in comunism, sa se faca cu japca.

  2. Felicitari Doamnei Primar! Sunt convinsă că și în următorul mandat, va face multe lucruri bune de care sa beneficiem noi, sibienii. SUCCES!

  3. Sa faci canalizări , să torni asfalt , să mături alei , cât despre gropi cei care spun că nu sunt înseamnă că au circulat doar pe centru , să gospodărești într-un cuvânt cred că este o etapă demult depășită . Strategia de dezvoltare a orașului este total deficitară . Stadionul de exemplu … cum zicea comentatorul că sibienii de bun simț vin pe jos. Dar avrigeanul, jinianul , chiar hunedoreanul și vâlceanul sigur au chef să-și lase mașina prin parcările supraaglomerate din orice zonă și să vină pe jos până la stadion … Și galeriile vin cu dronele pe deasupra …nu pe drumuri și trotuare… Hai să fim rezon că asta cu stadionul nu are nici o logică . Și hai să fie în același timp sau imediat după un meci și la sala polivalentă … blocaj total. Localități mici precum Orăștie au bazin olimpic , Buzăul are patinoar cât un teren de hambal , săli polivalente mai toate localitățile reședință de județ , și sunt așezate undeva limitrof… Noi știm doar să dăm cu mătura și să renovam. Asta face orice om normal.

  4. Vrea sa jigneasca (ne)stimabilul jurnalist pe cei care au candidat in alegeri, care au facut un exercitiu de democratie si au acceptat cu fair play rezultatele. Cred ca ei cunosc mai bine Sibiul decat autorul. In opinia lui nici nu ar mai trebui alegeri, ar fi suficient sa ne plimbam si sa constatam ca totul e de la foarte bine in sus (scuzati abuzul gramatical). .Ee grea palaria de jurnalist.

  5. S-a vorbit mult in Campanie , toti candidatii au venit cu tot fel de viuziuni , Oameni buni care din candidati a venit cu ceva palpabil , nimeni Cibu , Bibu , Ciubega …….. numai tampenii au propus .
    Electoratul din Sibiu nu sa lasat pacalit , Oamenii au vazut ce a facut doamna Fodor , cine va veni dupa ea o sa aibe de tras , de tras sa intretina ce a facut ea.
    Sibienii nu sau lasat pacaliti , vecinii din Cisnadie daaa.

  6. Pe bune , ude ati mai vazut stadion in mislocul orasului , ar trebui sa stati in jurul stadionului sa vedeti cum este la meciuri. Serios nu vi se pare mai normal ca stadonul ( care nu aduce venituri si nu is va amortiza cheltuiala niciodata ) sa fie construit in afara orasului – cu locuri de parcare suficiente si vechiul stadion sa fie folosit de copii sau cei ce vor sa faca sport ? Aglomerarea si poluarea din Sibiu este reala va spune cineva care a trait in Bucuresti a venit acum 15 ani aici si ii placea aerul din Sibiu atunci , acum e la fel cu cel din Bucuresti la orele aglomerate , nici o diferenta. Masuri se pot luat , macar sa fie instalati senzori de poluare ca sa constientizam cu totii problema. Scoli nu s-au construit e adevarat ca cele vechi s-au renovat , dar daca va uitati la preturile de renovare sun 2/3 din cat ar fi costat o scoala noua. Dialog cu cetateanul nu exista din partea primariei – raspunsurile la petitii vin dupa luni de zile cu raspunsuri in doi peri , ceva de genul avem dreptate pe lege de ce ne-ai deranjat. Nu contest ca doamna primar a facut multe lucruri bune , trebuie sa fi orb sa nu realizezi asta dar sa spui ca e perfect cum afirmati dumneavostra si ca tot ce s-a facut e bine e cam ciudat.

  7. Am uitat sa precizez despre mirificul stadion, o parte a stadionului ( tribuna principala veche – ceea dinspre parca ) abia fusese renovata cu doi ani in urma cu cateva milioane cheltuite – apoi a fost demolat tot ceea ce se construise cu doi ani inainte. Nici asta nu se poate imputa primarului ?

  8. Sunteți normali la cap?! Trăiți cumva în acest oraș, sau v-ați uitat doar la „topurile” plătite de primăria Sibiu? În această primărie nimic nu merge bine pentru cetățeanul comun (se vede că nu ați avut treabă pe acolo), însă merge mai mult decât bine ($$$) pentru firmele de casă și pentru rudele doamnei primar. De altfel un primar ultra incompetent pe care oamenii l-au votat doar pentru ifosele împăratului și pentru mituri demult apuse cu sași harnici și cinstiți, deși ei i-au trebuit 10 ani să facă groapa de sub linia ferată, fix lângă propria locuință (nu a văzut mai repede, nu a deranjat-o). Realizările dânsei trebuie să le cauți cu lupa că nu prea există, în timp ce în oraș lipsesc lucruri ce altundeva sunt normale și într-o comună. Doamne ferește!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.