Nici nu a inceput bine primavara ca au si aparut capusele. Inca din luna februarie la Spitalul Judetean Sibiu au ajuns pacienti intepati de capuse. Medicii de acolo spun insa ca cele mai multe cazuri au fost inregistrate luna aceasta.
Datele celor de la Spital sunt insa doar o parte a tabloului general. Si asta pentru ca multi oameni merg la medicul de familie sau nu merg deloc la medic dupa ce au fost intepati de capuse. Reamintim faptul ca bacteriile lasate in organismul omului de catre capusa dupa intepatura pot fi infectate cu borelioza care duce la Boala Lyme.
Boala lyme mai este denumita si boala cu o mie de fete. A primit aceasta denumire pentru ca este adesea confundata cu mii de alte afectiuni. Lasaata netratata boala afecteaza pe langa piele si articulatiile, inima ori sistemul nervos.
Printre simptome se numara eruptia cutanata, o pata rosiatica pe corp care in timp se decoloreaza in mijloc si isi pastreaza marginile rosii, durere fizica, amorteala mainilor si picioarelor, paralizia muschilor fetei, dureri de cap, stari de lesin, probleme de memorie si concentrare, deteriorarea vederii, tumefierea articulatiilor, palpitatii si complicatii cardiovasculare.
Pentru a preveni intalnirea cu temutele insecte, se recomanda evitarea zonelor cu vegetatie netunsa ori a cladirilor parasite si evitarea petrecerii timpului in preajma animalelor domestice fara tinuta adecvata. Iubitorii de natura sunt sfatuiti sa poarte bocanci, pantaloni lungi bagati in sosete si bluze cu maneca lunga atunci cand merg in drumetii. Posesorii de animale de companie sunt sfatuiti ca la sosirea acasa sa verifice, de preferinta in baie, atat blana animalului cat si hainele lor pentru a se asigura ca nu au adus in casa nicio insecta.
Dat fiind faptul ca deja au aparut primele cazuri de intepatura de capusa, reprezentantii municipalitatii au decis sa inceapa mai devreme dezinsectia in zonele verzi ale orasului. Imprastierea substantelor impotriva capuselor se va face, daca vremea o va permite, incepand de joi.