ARGEŞ – ,,ADOLESCENT CU ACTE-N REGULĂ!”

0
242

Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, în calitate de inițiator, împreună cu Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Argeș, demarează Campania ,,ADOLESCENT CU ACTE-N REGULĂ”.

Campania își propune creșterea gradului de informare în rândul minorilor care obțin primul act de identitate, după împlinirea vârstei de 14 ani, cu privire la multitudinea de acte normative și diferențele dintre faptele de natură penală și cele de natură contravențională, precum și responsabilizarea acestora cu privire la consecințele faptelor săvârșite.

Descurajarea agresiunilor, dar și a comiterii de fapte antisociale, care să îi aibă pe minori fie în rolul autorilor, fie al victimelor, este scopul urmărit, iar mijlocul pentru obținerea rezultatelor constă în informarea acestora, prin conștientizare și responsabilizare a elevilor privind răspunderea contravențională și penală.

Campania se desfășoară în perioada noiembrie 2021- decembrie 2022, în parteneriat cu Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Argeș.

Pentru realizarea obiectivului urmărit, au fost tipărite până în prezent un număr de 3.500 de flyere, ce urmează să fie distribuite minorilor cărora li se eliberează prima carte de identitate, prin Serviciile Publice Locale de Evidență a Persoanei de pe raza județului Argeș, respectiv la nivelul municipiilor Pitești, Câmpulung, Curtea de Argeș, orașelor Topoloveni, Costești, Mioveni, precum și al comunei Domnești.

Peste 6.000 de argeșeni vor atinge vârsta de 14 ani până la finalul perioadei planificate pentru desfășurarea campaniei, aceasta fiind vârsta de la care pot solicita, conform Ordonanței de Urgență 97 din 2005, eliberarea primului act de identitate.

Mai multe detalii despre documentele necesare eliberării actelor de identitate pot fi accesate gratuit pe pagina de internet a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul M.A.I., la link-ul:  http://depabd.mai.gov.ro/documente_necesare.html .

Situația faptelor penale comise de minori, din punct de vedere statistic, în primele 9 luni ale anului 2021 comparativ cu anul 2020, se prezintă după cum urmează:

  • majoritatea faptelor ce intră sub incidența legilor penale (aproximativ 70%), sunt comise de minori care sunt elevi;
  • cele mai multe fapte se petrec în mediul urban – aproximativ 65 %, atât pentru anul 2020 cât și pentru anul 2021;
  • în ciuda unei ușoare creșteri a numărului total de infracțiuni comise de minori (cu 9 fapte), în intervalul de referință din anii 2020 și 2021, a scăzut vârsta la care autorii recurg la săvârșirea de fapte ce intră sub incidența legilor penale, cu un procent de aproape 3%;
  • ponderea infracțiunilor comise de autori minori este reprezentată de infracțiuni contra patrimoniului – peste 65 % în anul 2021, respectiv peste 55% în anul anterior;
  • următoarea categorie de infracțiuni comise de autori minori este reprezentată de infracțiuni comise cu violență – aproape 20% în anul 2021, respectiv aproape 35% în anul anterior:

 În baza datelor statistice și a discuțiilor purtate de polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județ, atât în mediul urban cât și în mediul rural, a rezultat utilitatea unui program de conștientizare și responsabilizare a elevilor privind răspunderea contravențională și penală, având în vedere complexitatea problemei delincvenței juvenile în general, și a fenomenului de bullying asociat mediului școlar, în special.

Apreciem că premisele unei generații informate și responsabile, care să respecte drepturile și libertățile conferite de legislația în vigoare, pot fi atinse prin efort comun, în ciuda dificultăților fără precedent create de pandemia de coronavirus, care accentuează inechitățile sociale existente deja, având un impact semnificativ asupra modului în care minorii interacționează, atât în mediul școlar cât și în afara acestuia, sens în care sunt întâlnite deseori comportamente agresive, atât verbal cât și fizic.

Mulțumim sprijinului oferit de reprezentanții presei, care contribuie la transmiterea mesajului către tinerii aflați în pragul maturității, și sperăm ca prin aspectele cuprinse în mesajul nostru să stârnim curiozitatea specifică vârstei căreia ne adresăm.

În continuare, redăm conținutul și sfaturile cuprinse în flyerul campaniei:

ADOLESCENT CU ACTE-N REGULĂ!

Felicitări!

Tocmai ai primit cartea de identitate, document necesar pentru identificarea ta în fața autorităților statului.

Știai că:

Cartea de identitate trebuie purtată tot timpul asupra ta!

Este interzis să o încredințezi unei alte persoane spre a fi folosită în numele tău!

Odată cu împlinirea vârstei de 14 ani este important să cunoști prevederile legislative care se aplică cetățenilor români.

În România sunt aplicabile peste 10.000 de legi, ordonanțe de guvern și ordonanțe de urgență. Toate trebuie respectate de cetățenii de pe teritoriul României în mod egal, orice încălcare a acestora fiind sancționată.

Scuza ,,NU ȘTIAM CĂ NU E VOIE!” nu este acceptată.

Legislația română clasifică faptele antisociale în două categorii: contravenții (fapte cu un pericol social scăzut, sancționate cu pedepse mai ușoare, cum ar fi avertismentul, amenda sau prestarea unei activități în folosul comunității) și infracțiuni ( fapte cu un grad de pericol social ridicat, sancționate cu detențiunea pe viață, închisoarea sau amenda).

Pentru minorii care au împlinit 14 ani, minimul și maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate.

ATENȚIE! Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, prevede pentru faptele săvârșite în incinta unei instituții de învățământ, sancțiunea amenzii de la 1.000 la 3.000 de lei.

Adolecentul cu vârsta între 14 și 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ, adică a știut că acțiunea sa este nepermisă și și-a dat seama de consecințele faptelor sale.

Între 16 și 18 ani adolecenții răspund penal ca și persoanele majore.

Regimul de sancționare al minorului instituit de Codul Penal prevede ca minorul cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani care a săvârșit o faptă penală se pot lua măsuri educative neprivative de libertate sau privative de libertate.

ATENȚIE! Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.