ARGEŞ – Activităţi derulate de IJP

0
273

Verificări privind transportul de material lemnos

În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești, au finalizat verificările privind activitățile de transport material lemnos efectuate de către un bărbat de 38 de ani, din Merișani, care nu are calitatea de transportator autorizat pentru această activitate.

În urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL 2.0, s-a stabilit că în perioada 18 mai 2022-09 noiembrie 2022 cel în cauză ar fi efectuat 57 de transporturi de material lemnos, cu cinci autoutilitare, transportând un volum total de peste 82 de metri cubi de material lemnos, limita din punct de vedere legal fiind de 20 de metri cubi pe an calendaristic.

Ca urmare a constatării încălcării prevederilor  art. 19, alin. 2, lit. c din Legea 171/2010, rap. la art. 12, alin. 1, lit. o din Normele H.G. 497/2020, celui în cauză i-au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.000 de lei fiecare, totodată fiind luată măsura complementară de confiscare valorică a cantității de 62,606144 mc material lemnos, cu o valoare de 9.817,30012 lei.

 •  

De asemenea, în ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu specialiștii Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Județean Argeș, au verificat o societate comercială din Coșești, cu obiect de activitate în domeniul silvic.

Cu ocazia verificării stocului scriptic și a celui faptic din depozitul agentului comercial, au fost constatate următoarele diferențe:

lipsa cantității totale de 15,81 mc de material lemnos (compusă din 13,28 mc lemn foc de diverse specii și 2,53 mc cherestea rășinoase);

deținerea în depozit, fără proveniență justificată, a cantității de 3,802 mc cherestea specia plop.

Ca urmare a abaterilor constatate, reprezentantul societății a fost sancționat contravenționale cu amenzi în valoare de 6.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, după cum urmează:

o sancțiune de 5.000 de lei, cu măsura complementară de confiscare valorică a materialului lemnos, care a fost expediat fără documente de însoțire, respectiv a cantității de 13,28 mc lemn foc diferite specii în valoare de 1.830,16 lei și 2,53 mc cherestea rășinoase în valoare de 2.201,10 lei.

o sancțiune de 1.000 de lei, cu măsura complementară de confiscare a cantității deținute fără documente legale de proveniență, repectiv 3,802 m.c. cherestea specia plop, care a fost lăsată în custodia Ocolului Silvic Domnești.

 •  

Mandate puse în executare de polițiști

În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Argeș au pus în executare un Mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecătoria Pitești, privind pe un bărbat de 40 de ani, din Pitești, condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de act sexual cu un minor în formă continuată.

Bărbatul a fost încarcerat.

 •  

În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Călinești au pus în executare executare un Mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecătoria Topoloveni, privind pe un bărbat de 36 de ani, din Călinești, condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept și furt de arbori, conform Legii 46/2008 – Codul Silvic.

Bărbatul a fost încarcerat.

 •  

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

În prima zi a săptâmânii, polițiștii rutieri argeșeni au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în mod deosebit a conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.

Ca urmare a abaterilor constatate în cele 24 de ore, au fost peste 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 20.000 de lei. Totodată au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de circulație, 11 permise de conducere și au fost retrase 11 certificate de înmatriculare.

În condițiile în care ne apropiem de perioada calendaristică cu fenomene meteo specifice de iarnă, polițiștii rutieri argeșeni recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte toate regulile de circulație, adaptând permanent viteza la condițiile meteo și la cele de trafic.

Astfel, atunci când există condiții ce afectează aderența la partea carosabilă (apă, respectiv aluviuni cauzate de ploaie, condiții de temperatură scăzute ce favorizează poleiul, sau zăpadă pe partea carosabilă), dar și în condiții de afectează vizibilitaea (ploi, ceață sau ninsori), viteza de deplasare trebuie redusă, astfel încât să preveniți deraparea și la care să puteți frâna în condiții de siguranță.

Cu privire la dotarea cu anvelope de iarnă, amintim că acestea sunt obligatorii în condițiile în care partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, sancțiunea în situația săvârșirii acestei abateri fiind cuprinsă între 9 și 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei).

De asemenea, recomandăm pietonilor ca în condiții meteo nefavorabile să circule doar pe trotuar sau, în lipsa acestuia, pe acostament, trversările să le efectueze numai pe trecerea pentru pietoni, după ce intenția de a traversa a fost observată de conducătorii auto care se apropie și aceștia opresc în condiții de siguranță.

 •  

Cercetări finalizate de polițiști

În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albota au finalizat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Din cercetări s-a stabilit că un bărbat de 51 de ani, din Pitești, a fost depistat în trafic de polițiști, în timp ce condcea un autoturism pe raza localității Bradu, aflându-se sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în urma analizei de sânge s-a stabilit că valoarea alcooemiei era mai mare decât limita de 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.

 •  

După ce a fost reținut pentru furt, a recidivat

În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea mai multor infracțiuni de furt.

Din cercetări s-a stabilit că un bărbat de 62 de ani, din Pitești, cu antecedente penale, ar fi sustras, în ziua de 03 noiembrie a.c., un portofel conținând bunuri personale și suma de aproximativ 300 de lei, iar în ziua de 04 noiembrie a fost surprins în flagrant, la scurt timp după ce ar fi sustras dintr-un bagaj de mână, un portofel cânținând bunuri personale și suma de 170 de lei.

Reamintim că în ziua de 05 noiembrie a.c., după administrarea probatoriului, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.

 Dosarul cauzei a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de trimitere în judecată.

În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au reținut din nou, pentru 24 de ore, pe același bărbat, ca urmare a cercetărilor ce se desfășoară în altă cauză penală privind săvârșirea infracțiunii de furt.

Astfel, din cercetări s-a stabilit că în dimineața zilei de 17 noiembrie a.c., în jurul orei 09:00, în timp ce se afla într-un mijloc de transport în comun din Pitești, bărbatul în cauză ar fi sustras dintr-un rucsac purtat la spate de către o persoană vătămată, un portofel conținând bunuri personale și suma de aproximativ 20 de lei.

După administrarea probatoriului, cel în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.

În cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie a.c., bărbatul a fost prezentat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești în fața instanței competente, iar Judecătoria Pitești a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

 •  

Activități de menținere a ordinii publice

În prima zi a săptămânii, polițiștii argeșeni au continuat activitățile de asigurare și menținere a ordinii publice. Astfel, au fost desfășurate acțiuni în zone predispuse aglomerării, cu scopul prevenirii faptelor antisociale, în special a celor contra patrimoniului, dar și a respectării disciplinei rutiere.

Astfel, polițiștii Secției 2 Poliție Pitești au acționat în zona unităților de învățământ, pentru prevenirea și combaterea normelor privind oprirea și staționarea voluntară a autovehiculelor, precum și în zona lăcașelor de cult, pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și menținerea ordinii publice.

Au fost verificate 16 autoturisme, fiind aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.465 de lei, totodată fiind reținut un certificat de înmatriculare (ITP expirat).

De asemenea, a fost aplicată o sancțiune conform Legii 61/1991R privind normele de conviețuire socială.

 •  

Verificări ale organizării pazei

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung, Compartimentul Sisteme de Securitate, au desfășurat verificări cu privire la paza obiectivelor și bunurilor, pe raza de competență, verificând modul de organizare a pazei la 4 obiective industriale, precum și modul de efectuare a serviciului la alte 3 obiective, unde au fost verificați aproape 10 paznici.

La 3 dintre obiectivele verificate cu privire la modul de organizare a pazei, au fost identificate nereguli referitoare la neimplementarea tuturor măsurilor dispuse prin analiza de risc, respectiv analiza de risc neactualizată. Au fost aplicate trei sancțiuni cu avertisment, conform HG 301/2012, fiind stabilite termene de remediere a deficiențelor.

De asemenea, în urma verificării personalului de pază de la celelalte trei obiective, au fost constatate abateri privind nerespectarea consemnului general sau particular al postului (părăsirea postuli de pază fix/a traseului), respectiv lipsa elementelor distinctive. Au fost aplicate trei sancțiuni cu avertisment, conform Legii 333/2003.

Astfel de acțiuni vor continua.   

 •  

Activități preventive desfășurate de polițiști

În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au acționat în incinta Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” din Ștefănești, pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice în spațiile școlare și adiacente acestora, pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri conform Legii 143/2000, precum și a produselor din tutun, fapte ce constituie contravenții prevăzute de Legea 349/2002.

Au fost desfășurate 2 activități cu caracter informativ-preventiv în cadrul campaniei „Law iS COOL!”, la aceeași unitate de învățământ, la care au participat au participat 40 de  elevi și 2 cadre didactice.

 •  

În ziua de 21 noiembrie a.c., poliţiştii de proximitate din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au desfașurat o activitate informativ-preventivă cu elevii clasei a VII-a din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Simonide” din Pitești.

Activitatea s-a desfășurat sub forma unui dialog, iar în afară de aspect propuse de către elevi, discuțiile au avut următoarele teme:

– „Prevenirea violenţei în şcoli” – tipuri de violenţă (emoţională, fizică, agresivitatea din partea membrilor familiei, violenţa stradală);

– ,,Bullyingul” – au fost prezentate noţiunile de bază şi formele prin care bullyingul se poate manifesta.

La activitate au fost prezenți 26 elevi și 1 cadru didactic.

 •  

Polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au acționat, în ultimele zile ale săptămnii trecute, la două licee de pe raza de competență, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ.

Astfel, polițiștii au desfășurat activități cu elevii claselor a X-a și a XI-a din cadrul Colegiului Tehnic Câmpulung, precum și cu elevii claselor a IX-a din cadrul Liceului cu Program Sportiv Câmpulung, la activități luând parte aproximativ 60 de elevi și 3 cadre didactice.

În cadrul activităților, au fost dezbătute aspecte referitor la consecințele bullying-ului, ale consumului de substanțe cu efect psihoactiv și ale faptelor cu violență.

De asemenea, în zonele adiacente unităților de învățământ, au fost desfășurate activități de asigurare și menținere a ordinii publice, fiind legitimate 34 de persoane, și aplicate 3 sancțiuni cu valoare totală de 500 de lei, conform legii 61/1991R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.