ARGEŞ – Acţiuni ale IJP – VIDEO

0
183

Reținuți pentru furt

În ziua de 03 noiembrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de furt și au reținut doi bărbați, cu vârsta de 61 și de 25 de ani.

Din cercetări s-a stabilit că în cursul zilei de 30 octombrie a.c., cei doi ar fi sustras bunuri din incinta unui centru de colectare de fier vechi, cauzând un prejudiciu estimat la aproximativ 1.000 de lei.

La primele ore ale dimineții, pentru administrarea probatoriului, polițiștii au efectuat o percheziție la locuința celor doi, din localitatea Băiculești, ocazie cu care au fost descoperite scule electrice ce fac obiectul infracțiunii pentru care se desfășoară cercetări, dar și o dronă, despre care cei în cauză au susținut că au găsit-o în cursul verii.

După administrarera probatoriului, cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de mâine, să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracținale.

  •  

Cercetări finalizate de polițiști

În ziua de 02 noiembrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de furt.

Din cercetări, s-a stabilit că în ziua de 03 iunie 2019, o femeie de 25 de ani, din Băiculești, ar fi sustras dintr-un portofel aflat într-un rucsac, suma de 1.200 de lei, în timp ce persoana vătămată se afla în incinta unei societăți comerciale, unde lucra ca vânzător.

Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.

  •  

Pentru a nu cădea victime ale unor infracțiuni de furt, ori ale unor infracțiuni prin nesocotirea încrederii, polițiștii vă recomandă:

Pentru prevenirea furturilor din genţi şi buzunare:

  • în zonele aglomerate din pieţe, supermarket-uri, bazaruri, manifestaţi atenţie deosebită asupra banilor sau a altor obiecte personale; nu lăsați geanta, borseta sau portofelul nesupravegheate în coșul de cumpărături;
  • când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi asupra dumneavoastră, ci doar suma necesară pentru efetuarea plății;
  • nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere; acesta se păstrează cel mai sigur în buzunarele interioare ale vestimentaţiei;
  • acordaţi o mai mare atenţie poşetei, dar și plaselor care conţin cumpărături, deoarece hoţii speculează orice neglijenţă;
  • în aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi cu intenţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi observați cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră;
  • nu vă lăsaţi atraşi în locuri izolate pentru a cumpăra lucruri de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea.

Pentru prevenirea unor infracţiuni de înşelăciune sau furt prin nesocotirea încrederii

  • nu oferiţi sume de bani sau obiecte de valoare persoanelor necunoscute, indiferent de pretextul sub care sunt solicitate;
  • în metodele ce implică pretextul de ,,a ghici”, persoanelor vătămate le este oferit un pachet, pretins a conţine banii sau bijuteriile ce ar ,,ajuta” la ghicit, pe care li se cere să nu îl deschidă decât ulterior;
  • de asemenea, în metodele ce implică manipularea unor sume de bani, de regulă, se oferă de către autor o sumă sau bancnotă mai mare decât suma pretins a li se cuveni, lucru care implică faptul că persoana vătămată trebuie să dea rest la bancnota cu valoare ridicată pe care o primeşte (ex.: de nominaţie 200 sau 500 de lei);
  • profitați de orice prilej de întâlnire, pentru a atrage atenția persoanelor vârstnice din rândul apropiaţilor, care locuiesc singure sau în locații izolate, despre diversele metode de înșelăciune (metodele Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, Instalatorul, ghicit, cumpărarea sau oferirea de produse ș.a.m.d.); în mod special transmiteți-le să nu ofere sume de bani, indiferent de pretext;
  • folosiţi orice prilej de reunire cu familia pentru a discuta despre diversele metode de înşelăciune, stabilind numere de telefon la care să puteți fi contactați pentru a se verifica pretextele, stabiliți persoane de încredere din rândul vecinilor care vă pot ajuta la nevoie.
  •  

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

În ultimele 24 de ore, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Ca urmare a abaterilor constatate la regimul circulației pe drumurile publice, au fost aplicate 195 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 40.000 de lei. Totodată au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de circulație, 9 permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare.

Recomandăm tuturor conducătorilor auto să circule preventiv, adaptând permanent viteza la condițiile meteo și cele rutiere, în special în condiții de carosabil umed sau vizibilitate îngreunată.

Luați în considerare condiţiile meteo, fiind posibilă întâlnirea unor porțiuni de drum umede sau cu nisip adus de apă, precum și apariția fenomenelor de ceață sau chiar polei la altitudini mari. Respectați limitele de viteză, pentru a putea opri în condiții de siguranță sau a limita consecințele unui eventual eveniment rutier, și nu bruscați volanul sau frâna, pentru a evita acvaplanarea sau derapajul.

Respectarea tuturor regulilor de circulație, în special cele referitoare la viteza legală, consumul de alcool, deplasarea pe lângă pietoni și schimbarea direcției de deplasare (prin viraj la stânga).

Totodată, pietonilor le recomandăm să se deplaseze pe trotuar sau pe cât posibil pe marginea părții carosabile, iar traversarea să o facă prin locurile permise, doar după ce s-au asigurat că intenția de a traversa a fost observată de conducătorii auto, iar aceștia pot opri în condiții de siguranță.

De asemenea, în foncție de condițiile meteo (temperaturi scăzute, precipitații, etc.), la traversarea drumului recomandăm să nu vă obturați câmpul vizual cu articole vestimentare voluminoase, astfel încât să puteți observa traficul, în special la traversarea drumului.

  •  

Conducea sub influența alcoolului

Reamintim că responsabilitatea în privința felului în care ne folosim de dreptul de a conduce are o mare importanță în evitarea evenimentelor rutiere.

Un conducător auto care nu poate invoca scuze pertinente a fost depistat în ziua de 02 noiembrie a.c., de polițiștii Secției de Poliție Rurală Tigveni.

Cu ocazia unei verificări efetuate în trafic, pe DJ 704G, pe raza localității Șuici, polițiștii au constatat că la volanul unei autoutilitare se afla un bărbat de 42 de ani, din Sălătrucu, care se afla sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezulat o valoare mai mate decât limita de 0,40 mg/l alcool ur în aerul expirat, fapt pentru care cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 din Codul Penal, iar permisul de conducere al bărbatului a fost reținut, fiind eliberată dovadă înlocuitpare fără drept de circulație.

Una dintre situațiile cele mai evidente în privința încălcării regulilor de circulație este condusul sub influența alcoolului, în special atunci când valoarea alcoolemiei depășește limita răspunderii contravenționale (peste 0,40 mg/l alcool ppur în aerul expirat).

Este cunoscut efectul negativ al alcoolului pentru conducătorii auto, care manifestă o percepție alterată asupra traficului, precum și o întârziere mai mare a reacțiilor, sau chiar un mod imprevizibil de deplasare.   

Deținerea permisului de conducere nu implică doar exercitarea unui drept, ci și respectarea unor obligații, care nu fac altceva decât să împiedice producerea de evenimente rutiere, ce pot avea ca urmări atât producerea unor pagube, cât și rănirea unor persoane sau chiar pierderea de vieți omenești.

Acțiunile polițiștilor rutieri se adresează tuturor conducătorilor auto, care trebuie să conștientizeze că prin încălcarea regulilor de circulație nu își pun în pericol doar propria persoană, ci și persoanele cu care se deplasează în același autovehicul, precum și pe alți participanți la trafic.

Fiți responsabili la volan, pentru a contribui la siguranța rutieră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.