În perioada 12 – 14 iulie, polițiștii sibieni au continuat acțiunile pe linia prevenirii și combaterii conducerii autovehiculelor de către șoferi aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, ocazie cu care s-au constatat 9 infracțiuni la regimul circulației, au fost reținute 29 de permise de conducere (din care 5 pentru conducere sub influența alcoolului și 9 pentru depășirea vitezei regulamentare cu peste 50 Km/h) , au fost retrase 35 certificate de înmatriculare și au fost aplicate peste 600 de sancțiuni contravenționale (din care 117 pentru viteză), în valoare de 195.000 de lei.
Exemple semnificative:
La data de 12 iulie a.c., în jurul orei 1000, pe DN 14, în localitatea Agârbiciu, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Copșa Mică au oprit pentru control în trafic un autoturism, la volanul căruia a fost identificat un localnic, în vârstă de 58 de ani.
În urma testării șoferului cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Testarea cu aparatul etilotest a fost negativă.
Întrucât aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, șoferul a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului de substanțe interzise.
În cauză, la nivelul Poliției Orașului Copșa Mică, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive.
La data de 14 iulie a.c., în jurul orei 0330, pe DJ 106, în satul Daia, polițiștii din cadrul Secției nr. 1 Poliție Rurală Șelimbăr au oprit pentru control un autoturism condus de către un sibian în vârstă de 36 de ani.
Testarea alcoolscopică a șoferului a indicat o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind însoțit la o unitate medicală unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.
În cauză, s-a deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
La data de 14 iulie a.c., în jurul orei 1700, în municipiul Mediaș, polițiștii Biroului Rutier Mediaș au oprit un ATV condus pe str. Brateiului de către un bărbat în vârstă de 42 de ani, medieșean. Împreună cu șoferul pe ATV se mai aflau 2 persoane.
Testarea alcoolscopică a șoferului a indicat o valoare de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind însoțit la o unitate medicală unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.
În cauză, s-a deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
***
Violența domestică – ce trebuie să știți dacă sunteți victima acestei forme de violență
În perioada 12 – 14 iulie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, polițiștii din sistemul de ordine și siguranță publică au răspuns la 20 de apeluri telefonice prin care se sesizau fapte de violență domestică.
În toate situațiile, polițiștii sibieni au aplicat întreaga gamă de măsuri specifice, fără a fi emis ordin de protecție provizoriu, fie pentru că nu s-a impus, fie pentru că victima a refuzat acest lucru. În 3 cazuri, în schimb, s-au deschis dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
E BINE DE ȘTIUT:
Violenţa domestică reprezintă un tipar de comportamente folosit pentru a obţine sau a menţine puterea şi controlul asupra unui partener intim. Se poate manifesta prin acțiuni fizice, sexuale, emoționale, economice sau psihologice sau amenințări de acțiuni care influențează o altă persoană. Acestea includ orice comportamente care sperie, intimidează, terorizează, manipulează, rănesc, umilesc pe cineva.
Violența domestică afectează persoanele din toate mediile socio-economice și din toate nivelurile de educație, indiferent de rasă, etnie, vârstă, orientare sexuală, religie sau sex.
Dacă te afli în oricare dintre situațiile abuzive descrise mai sus, trebuie să știi că:
– Nu ești tu de vină pentru că ai fost bătut/ă sau maltratat/ă
– Nu ești tu de vină pentru comportamentul abuziv al partenerului/partenerei tău/tale;
– Meriți să fii tratat/ă cu respect;
– Meriți să trăiești în siguranță și să ai o viață fericită;
– Nu ești singur/ă! Există oameni care doresc să te ajute.
Dacă te afli în oricare dintre situațiile abuzive descrise mai sus, poți să:
• Îţi faci un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care poţi discuta despre abuz, care îţi pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le poţi da spre păstrare documentele tale importante, bani, numerele de telefon la care poţi apela la nevoie, lista cu obiectele de care ai nevoie în cazul în care trebuie să pleci;
• Să te prezinţi la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal;
• Să te prezinţi imediat la Poliţie pentru a depune plângere;
• Să te adresezi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor;
• Să nu îţi retragi plângerea;
• Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care te va apăra de agresor.
Mai multe informații despre violența domestică găsiți aici:
https://sb.politiaromana.ro/ro/prevenirea-criminalitatii/programe-prioritare/violenta-domestica