Acţiuni şi sfaturi utile, ale IJP Sibiu

0
20

INFRACȚIUNI LA REGIMUL CIRCULAȚIEI

La data de 8 ianuarie, în jurul orei 17,30, pe strada Doamna Stanca din localitatea Șelimbăr, un sibian în vârstă de 26 de ani a fost depistat la volanul unui autoturism deși nu deține dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Pe numele șoferului s-a deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

La data de 9 ianuarie, în jurul orei 00,30, în orașul Ocna Sibiului, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din Șeica Mare, în timp ce conducea un autoturism pe strada Mihai Eminescu, a pierdut controlul direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu un stâlp. Evenimentul s-a soldat doar cu pagube materiale.

Testarea alcoolscopică a celui care a condus a rezultat într-o concentrație de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cauză fiind întocmite actele premergătoare efectuării de cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 9 ianuarie, în jurul orei 20,00, pe raza comunei Merghindeal, polițiștii au oprit pentru control un moped condus de către un localnic în vârstă de 17 ani.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că tânărul nu deține dreptul de a conduce, iar mopedul este neînregistrat.

În consecință, polițiștii au deschis un dosar de cercetare penală având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis, respectiv conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat.

La data de 10 ianuarie, în jurul orei 03,00, pe Șoseaua Sibiului din municipiul Mediaș, polițiștii rutieri au depistat un alt șofer aflat sub influența alcoolului. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Axente Sever, a cărui testare alcoolscopică a rezultat într-o concentrație de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La aceeași dată, în jurul orei 08,00, tot în municipiul Mediaș, de această dată pe strada Aurel Vlaicu, polițiștii Biroului Rutier Mediaș au oprit un autoturism al cărui conducător auto a fost depistat de aparatura radar circulând cu viteză peste limita legală, 66 de km/h. Testat alcoolscopic, medieșeanul în vârstă de 46 de ani a prezentat o concentrație de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În ambele cazuri s-au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 10 ianuarie, în jurul orei 06,00, în localitatea Gura Râului, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Orlat au testat alcoolscopic un șofer în vârstă de 30 de ani, domiciliat în Rășinari.

Întrucât rezultatul afișat de aparatul etilotest a fost de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul a fost însoțit la o unitate medicală unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii nivelului alcoolemiei în sânge.

În cauză, s-au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 10 ianuarie, în jurul orei 20,00, în Cisnădie, pe strada Stejarului, un tânăr în vârstă de 21 de ani, din jud. Vâlcea, aflat la volanul unei autoutilitare, a acroșat mai multe autovehicule parcate.

Testarea alcoolscopică a șoferului a rezultat într-o concentrație de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pe numele conducătorului auto s-a deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

***

Manifestați prudență și responsabilitate în trafic!

În prezent, în județul Sibiu, traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă.

Până la această oră, nu sunt semnalate blocaje sau evenimente rutiere produse din cauza condițiilor meteo.

Polițiștii sibieni le recomandă conducătorilor auto și nu numai, să adopte prudență maximă în timpul deplasării pe drumurile publice.

De asemenea, stimați șoferi, vă recomandăm:

Informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit sunt drumuri blocate sau tronsoane cu trafic restricționat, pentru a evita riscul de înzăpezire.

Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Circulați cu viteză redusă îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă și în condiții de carosabil ud/umed, acoperit cu polei, ninsoare, vizibilitate scăzută. Măriți distanța între mașini astfel încât să puteți opri la timp în cazul unui incident neprevăzut. De asemenea, nu frânați brusc!

Nu depășiți în condiții de vizibilitate scăzută din cauza ninsorii sau ploii, chiar dacă marcajul rutier vă permite și asigurați-vă foarte bine  înainte de a trece de pe o bandă pe alta.

Folosiți luminile de întâlnire pe tot parcursul deplasării, indiferent de oră și categoria de drum pe care vă aflați. Atenție, proiectoarele de ceață se folosesc exclusiv pe timp de ceață!

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare  trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul decât în condiţii normale! Montați triunghiurile chiar și atunci când mașina este în afara părții carosabile!

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.

!!! Nu uitați că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

În ceea ce privește pietonii, le reamintim că temperaturile scăzute, vremea închisă, lapovița și ninsoarea accentuează considerabil oboseala  conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe trecerile semaforizate. Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here