รŽ๐ง ๐ญ๐ข๐ฆ๐ฉ๐ฎ๐ฅ ๐ฌฤƒ๐ฎ ๐ฅ๐ข๐›๐ž๐ซ, ๐ฎ๐ง ๐ฉ๐ฌ๐ข๐ก๐จ๐ฅ๐จ๐  ๐๐ข๐ง ๐’๐ข๐›๐ข๐ฎ รฎ๐ฆ๐›๐ซ๐š๐œฤƒ ๐จ ๐ข๐ž ๐ฏ๐ž๐œ๐ก๐ž ศ™๐ข ๐ฅ๐ž ๐œรข๐ง๐ญฤƒ ๐ฉ๐š๐œ๐ข๐ž๐งศ›๐ข๐ฅ๐จ๐ซ . โ€ž๐„๐ฌ๐ญ๐ž ๐œ๐š ๐จ ๐Ÿ๐ฅ๐จ๐š๐ซ๐ž ๐œ๐š๐ซ๐ž ๐ง๐ž ๐œรข๐ง๐ญฤƒโ€ – galerie foto

0
13

Este trecut de ora 16 iar culoarele lungi ศ™i cu pereศ›i รฎnalศ›i, se golesc de paศ™i. Din spatele unei uศ™i albe rฤƒzbate o voce femininฤƒ care interpreteazฤƒ o melodie popularฤƒ. Este despre dor, despre pฤƒrinศ›ii rฤƒmaศ™i รฎn satul natal, despre fraศ›i ศ™i copilฤƒrie.

Este despre noi toศ›i.

Dincolo de uศ™ฤƒ sunt oameni ce-ศ™i cautฤƒ echilibrul interior ศ™i un sens รฎn viaศ›ฤƒ, toศ›i bolnavi cronici ai Secศ›iei nr. 6 de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

Sunt semeni pentru care saloanele au devenit cฤƒmin, iar medicii ศ™i asistentele sunt familia alฤƒturi de care petrec zile ศ™i nopศ›i lungi, care, de cele mai multe ori, se transformฤƒ รฎn ani.

Mariana Jianu este psiholog, iar dupฤƒ terminarea programului se alฤƒturฤƒ voluntarilor spitalului pentru a le oferi pacienศ›ilor ศ™i altceva รฎn afara clasicelor tratamente ศ™i consultaศ›ii de specialitate.

La nivelul instituศ›iei funcศ›ioneazฤƒ Asociaศ›ia โ€žPrietenii din spitalโ€ care reuศ™eศ™te sฤƒ ofere pacienศ›ilor spectacole de teatru, de operฤƒ sau recitaluri de chitarฤƒ. โ€žTocmai am semnat un protocol de colaborare cu Teatrul โ€žGongโ€ ศ™i Centrul ศ˜colar de Educaศ›ie Incluzivฤƒ nr. 1 Sibiu, pentru a putea oferi copiilor cu nevoi speciale, internaศ›i pe secศ›iile noastre, spectacole care รฎi vor ajuta sฤƒ socializeze mai uศ™orโ€, spune Florin Neag, managerul spitalului.

Meloterapia, sau terapia prin muzicฤƒ, este o modalitate eficientฤƒ de a trata anxietatea, depresia, รฎmbunฤƒtฤƒศ›ind inclusiv ritmul cardiac. โ€žAlฤƒturi de รฎngrijirea medicalฤƒ, de consiliere, farmacoterapie ศ™i ergoterapie, muzica vine รฎn completarea metodelor prin care creศ™tem calitatea serviciilor medicale. Evoluศ›ia pacienศ›ilor este una favorabilฤƒ, chiar ศ™i pentru bolnavii cronici, care pe timpul meloterapiei se relaxeazฤƒโ€, aratฤƒ dr. Ciprian Bฤƒcilฤƒ, directorul medical al spitalului sibian.

Pentru psihologul Mariana Jianu, ziua รฎncepe cu multe รฎmbrฤƒศ›iศ™ฤƒri: โ€žDintre cei 90 de pacienศ›i ai Secศ›iei Cronici, 40 sunt femei. Aproape cฤƒ nu este dimineaศ›ฤƒ sฤƒ nu mฤƒ aศ™tepte ศ™i sฤƒ-mi cearฤƒ cรขte o รฎmbrฤƒศ›iศ™are. Au nevoie de afecศ›iune, pe lรขngฤƒ consiliere ศ™i tratamente de specialitate.โ€

รŽn curtea spitalului edificat la 1863, devenit la acea vreme primul spital de psihiatrie din Sud – Estul Europei, este amenajatฤƒ o grฤƒdinฤƒ senzorialฤƒ. Zilnic, aici au loc activitฤƒศ›i pentru bolnavi. โ€žAstฤƒzi avem o ศ™edinศ›ฤƒ de meloterapie, de-a lungul cฤƒreia ne relaxฤƒm, inspirฤƒm adรขnc, ne concentrฤƒm pe sunetele muzicii, simศ›im cฤƒldura soarelui ศ™i adierea vรขntuluiโ€.

รŽntinศ™i pe saltele, pacienศ›ii se lasฤƒ รฎnvฤƒluiศ›i de acorduri line, ce se revarsฤƒ dintr-o boxฤƒ. Se aud vesele triluri de pฤƒsฤƒrele ce รฎnsoศ›esc discret linia melodicฤƒ. Din fericire, adierea caldฤƒ a vรขntului aduce cu sine un puternic miros de tei de la copacii ce รฎncadreazฤƒ aleile spitalului, un bonus pe care natura รฎl oferฤƒ generos ศ™i vremelnic. Este o atmosferฤƒ calmฤƒ, iar Mariana Jianu discutฤƒ cu fiecare pacient, invitรขndu-l sฤƒ se concentreze pe sunete ศ™i respiraศ›ie.

ศ˜edinศ›a de meloterapie se sfรขrศ™eศ™te, iar la capฤƒtul acesteia, un anunศ› important este fฤƒcut: dupฤƒ-amiazฤƒ, vor avea parte de o surprizฤƒ.

Majoritatea se bucurฤƒ, aplaudฤƒ, au nerฤƒbdarea copiilor care aflฤƒ cฤƒ pleacฤƒ รฎn excursie.

Programul-cadru al personalului medical se รฎncheie, iar pe lรขngฤƒ colegii care asigurฤƒ continuitatea activitฤƒศ›ii, รฎn spital rฤƒmรขn voluntarii.

รŽntre aceศ™tia se aflฤƒ ศ™i Mariana Jianu, cea care le-a promis pacienศ›ilor o surprizฤƒ. Aศ™a se face cฤƒ, halatului alb i se adaugฤƒ o ie tradiศ›ionalฤƒ, veche de peste 100 de ani, cusutฤƒ cu multฤƒ migalฤƒ รฎn zona Olteniei. โ€žรŽmi este foarte dragฤƒ ศ™i o port cu mรขndrie. Vreau sฤƒ รฎmpฤƒrtฤƒศ™esc pacienศ›ilor mei acest lucru, cรขt ศ™i unele dintre cรขntecele populare pe care le-am รฎnvฤƒศ›at รฎncฤƒ din copilฤƒrie.โ€

Aศ™ezaศ›i pe scaunele รฎnศ™iruite de-a lungul holului, pacienศ›ii privesc spre Mariana Jianu, cu bucuria spectatorului care urmฤƒreศ™te artistul preferat. Cu voce caldฤƒ ศ™i trecรขnd prin faศ›a fiecฤƒruia, le cรขntฤƒ o melodie de dor pe care o ศ™tie รฎncฤƒ de pe vremea ศ™colii generale. โ€žAm รฎnceput sฤƒ cรขnt din clasa a III-a, iar tehnica mi-am perfecศ›ionat-o la Scoala Populara de Arte si Meserii ,,Ilie Micu” Sibiu. Am ajuns chiar sฤƒ cรขnt alฤƒturi de instrumentiศ™tii de la Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, cรขt ศ™i de artiศ™ti cunoscuศ›i, cum sunt Mariana Anghel sau Ioan ศ™i Doiniศ›a Sรขmbotin.โ€

รŽntre spectatori se aflฤƒ o doamnฤƒ care se declarฤƒ fanul numฤƒrul 1: โ€ž รŽmi place sฤƒ o privesc ศ™i sฤƒ o ascult. Este ca o floare care ne cรขntฤƒโ€.

Este o declaraศ›ie pe care Mariana Jianu o primeศ™te zรขmbind. Sunt fanii ei de suflet, iar pe mulศ›i dintre ei รฎi va avea aici, pe secศ›ie, pentru ani mulศ›i. โ€žDin pฤƒcate, unii nu mai au pe nimeni, iar alศ›ii sunt cฤƒutaศ›i foarte rar sau deloc de familie. Simt cฤƒ dincolo de ceea ce am trecut รฎn fiศ™a postului, pot aduce clipe de bucurie acestor oameni. De aceea le cรขnt ca ศ™i cum ar fi cel mai frumos public de pe pฤƒmรขntโ€.

โ€žSpectacolulโ€ ia sfรขrศ™it, iar publicul se retrage รฎn saloane. Pentru cei mai mulศ›i a fost o zi bunฤƒ pentru cฤƒ au ascultat muzicฤƒ, au fฤƒcut miศ™care sub soarele cald ศ™i ศ™i-au umplut plฤƒmรขnii cu parfumul vremelnic al florilor de tei.

Dupฤƒ vara caldฤƒ, va veni toamna cu culori pastelate, iarna cu albul pur, apoi o nouฤƒ primฤƒvarฤƒ care va readuce cรขrdurile vesele de pฤƒsฤƒrele, aciuite prin mulศ›ii copaci ai spitalului.

Oamenii cu suflet mare vor fi รฎnsฤƒ mereu alฤƒturi de cei aflaศ›i รฎn cฤƒutarea liniศ™tii interioare, poate chiar a identitฤƒศ›ii proprii, adรขnc refugiate รฎntr-un ungher al minศ›ii.

Cรขtฤƒ vreme cei care reuศ™esc sฤƒ adauge halatului alb fie ศ™i o ie tradiศ›ionalฤƒ, nelฤƒsรขndu-ศ™i inima ศ™i talentul deoparte, vom ศ™ti cฤƒ aici, รฎn judeศ›ul Sibiu, avem oameni ศ™i locuri de poveste!

Lฤ‚SAศšI UN MESAJ

Vฤƒ rugฤƒm sฤƒ introduceศ›i comentariul dvs.!
Introduceศ›i aici numele dvs.