Sibiu – Fake News = Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică. Tehnici de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news

0
146

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiuși American Corner Sibiu, în parteneriat cu Ambasada S.U.A. în România, Asociaţia Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români (AIJR), Veridicași Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS)organizează seria deateliereComunicare și dezinformare în era digitală, cu temaFake News = Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică. Tehnici de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news, susținute de jurnaliștii Marian Voicuși Cătălin Gomboș.

Atelierele„Fake News = Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică. Tehnici de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake newsse adresează jurnaliștilor, specialiștilor în comunicare, studenților la științe politice, militare, socialeși umaniste, cadrelor didactice universitare. Tematica acestoracuprinde numeroase aspecte ale vieții socio-politice contemporane fundamentale pentru înțelegerea mecanismelor propagării știrilor false și combaterea acestora. Pornind de la faptul că stabilitatea societății, integritatea indivizilor și libertatea de exprimare sunt prejudiciate astăzi constant, atelierele prezintă aspecte teoretice ale dezinformării în contextul supra-tehnologizării informației și își propunsă aducă, totodată, în discuție exemple și problematici care reflectă complexitatea contextului social și geo-politic, constituind un exemplu de bune practici în ceea ce privește educația media anoilor generații.

  • Atelierele sunt gratuite și vor avea loc în perioada 11-12 mai 2023, între orele 10:00 – 16:00 , la American Corner Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Str. George Barițiu, nr. 7, et. al V-lea.
  • Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: american.corner[at]bjastrasibiu.ro

Termen limită de înscriere: 8 mai 2023. Locuri disponibile: 40

Program:

Joi, 11 mai 2023, 10:00 – 16:00

  • Fake news, dezinformare și război informațional în ultimii 100 de ani. Aspecte teoretice. Narațiune și idiolect fake. Surse, canale de propagare, public țintă.
  • Valurile de fake news 2013-2022: primul război ucrainean și atacul împotriva democrațiilor occidentale, pandemia, al doilea război ucrainean.Cum identificăm fake news & dezinformări? Narațiunile false. De ce sunt importante.
  • Demontarea narațiunilor false. Context. Argumentație.Tipuri de narațiuni: politice, pseudo-științifice, bizare.

Vineri, 12 mai 2023, 10:00 – 16:00

  • Narațiuni și idiolect fake în România în valurile 2 si 3. Convertirea antivacciniștilor în pacifiști.
  • Consecințele dezinformării. La ce ne putem aștepta? Ce e de făcut? Legislație, instituții, educație, media.
  • Marile cicluri de narațiuni. România. Ucraina. Republica Moldova. Europa de Est. Occident. Diferențe și asemănări. Studii de caz.

Traineri:

Marian Voicu – jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor, fondator si publisher Veridica . Lucrează de peste 25de ani în televiziune şi radio, ca moderator și producător de diverse formate publicistice. Este producător la TVR. A fostmanager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. Cel mai recent film documentar este „Război și paceîn Ucraina” (2019); ultimul volum publicat este „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism” (București:Humanitas, 2018, 2022). A fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2014). Cel mairecent premiu internațional: UNCA 2015 – Medalia de aur a AsociațieiCorespondențilorOrganizațieiNațiunilor Unite,categoria „Ricardo Ortega Memorial Prize for Broadcast (TV &Radio) Media”, pentru documentarul „Exodul. O tragediesiriană” (2015).

Cătălin Gomboș – Lucrează ca jurnalist din 2001, co-fondator și redactor șef Veridica. Între 2003 și 2008 a fostcorespondent de război Radio România în Irak și Afganistan; interesul său pentru Orientul Mijlociu datează însă dinperioada 1993 – 1997, când a locuit și a studiat în regiune. Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio România înRepublica Moldova unde, începând cu primăvara lui 2011, a contribuit la înființarea și coordonarea Radio Chișinău. Esteabsolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București și are un master la Facultatea de Limbi și LiteraturiStrăine a Universității București, cu specializarea „Orientul Mijlociu – Limbi și culturi în contact”. A obținut mai multepremii și distincții, între care „Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House Romania, pentru reportaj scris,și Premiul Asociației Euro-Atlantice “Manfred Woerner” pentru corespondențe de război. Este autorul volumului „PianoMan în Casa Războiului: Însemnări din Irak și Afganistan” (București: Corint Books, 2021).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.