Ateliere mestesugaresti si mancare…mestesugita

0
1827

Festin culinar in adevaratul sens al cuvantului in cursul acestei zile in Muzeul in aer liber. Cei care au avut drum pe acolo s-au putut delecta cu privelisti deosebite, demonstratii mestesugaresti si mancaruri de te lingi pe degete. Activitatile sunt parte a circuitului cultural “Calea minoritatilor etnice”.

a2Cei care au trecut marti pragul Muzeului in aer liber au avut parte de o surpriza de zile mari. Au putut participa la aadevarate demonstratii de maiestrie mestesugareasca si culinara. Prima oprire a fost la gospodaria de rudari din Poiana Perisani. Ce are special aceasta casuta de poveste? Tocmai acoperisul peste care a fost insamantata iarba. Asta este o dovada a faptului ca in tara noastra astfel de “inventii” dateaza de multa vreme. Chiar daca pare rupta din povestile lui Andersen, locuinta este 100% specifica comunitatii rudaresti. In constructia acesteia s-au pastrat toate dimensiunile si formele intitiale. Ca povestea sa para cat mai vie, in zona si-a desfasurat activitatea si o familie de caldarari din Brateiu. El s-a ocupat de batutul cazanelor de tuica, iar doamna a tras prin foc cea mai delicioasa carne de porc facuta la tepusa, asa cum era ea gatita in urma cu o suta de ani. Dupa multa munca toata lumea are nevoie de hrana asa ca doamna stie ce are de facut. Primul pas este un foc de vatra. Apoi se curata tepusele. In ele va fi apoi infipta carnea. Gratarul din zilele noastre nu inseamna mai nimic pe langa delicioasele bucatele de carne rumenite traditional. La o aruncatura de bat distanta, la atelierul de fierarie un alt specialist isi desfasoara activitatea. Este vorba despre un fierar potcovar. Omul spune ca s-a infectat cu microbul acestei meserii de aproximativ 40 de ani de zile si ca de atunci tot incearca sa isi gaseasca un ucenic pentru a duce mestesugul mai departe.
Ne-am dat seama ca nu ne prea pricepem la un mestesug atat de nobil cum este fieraria asa ca ne-am indreptat atentia spre urmatoarea zona de animatii culturale. Aici, intr-un ceaun imens se perpelea pe foc o tocana ungureasca gustoasa, mai ceva ca gulasul. Totul este natural, carnea e de tara, condimentele sunt suta la suta naturale si totul se amesteca dupa o reteta veche. Ingredientele care dau savoare sunt vinul, mustarul si…pateul de ficat care da o consistenta cremoasa intregii compozitii. Surprinsi am fost sa aflam ca bucatarul nostru este de fapt sculptor. Si nu orice sculptor ci un maestru in faurirea obiectelor din coarne de animale. Actiunile sunt parte a proiectului Calea Minoritatilor care la randul sau este parte a proiectului Patrimoniu Deschis derulat de catre Complexul National Muzeal Astra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.