DNA: Şapte persoane trimise în judecată în dosarul de reabilitare a şcolilor din Sibiu

0
569

Şapte persoane au fost trimise în judecată în dosarul de reabilitare a şcolilor din Sibiu. Daniel Valentin Cheşcă şi  Cristina Blaga, responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor şcoli din judeţele Braşov şi Sibiu, au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, potrivit DNA,  pentru luare de mită în formă continuată, întrucât cei doi pretindeau 5% din valoarea lucrărilor subcontractate.

Tot vineri, 31 iulie, DNA a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar, a inculpaților PRODAN VALENTIN RADU, POPESCU LIVIU IONUȚ și ENE MARIUS președinte, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de lucrări, acuzaţi  de abuz în serviciu.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul lui AGACHI PETRU, administrator al S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., acuzat de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, ambele în formă continuat.

DĂIAN NICOLAE, președinte al comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor în cazul a două școli din județul Sibiu, a fost trimis în judecată de DNA pentru infracțiunii de abuz în serviciu și fals intelectual, ambele în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011-iulie 2012,  Blaga Cristina și Cheşcă Daniel Valentin au condiționat semnarea situațiilor de lucrări pentru lucrările de construcție, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educației.

Din rechizitoriu reiese că, în primăvara anului 2011, în cadrul unui proiect cofinanțat din fonduri provenind de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), Guvernul României prin Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ca structură de implementare, a organizat licitația pentru reabilitarea și construirea mai multor școli cu clasele I-VIII, de pe raza județelor Sibiu și Brașov.

În conformitate cu cerințele proiectului implementat de minister prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare (UMPMRSU), pentru a putea urmări modul în care se execută lucrările, ministerul a încheiat contracte de consultanță la nivelul fiecărui județ cu câte un reprezentant județean.

Aceștia, printre altele, aveau și atribuții privind verificarea stadiului lucrărilor efectuate de către constructor și vizarea situațiilor de lucrări care atestau cantitățile de lucrări efectuate și în baza cărora ministerului efectua plățile periodice.

În data de 17 martie 2011, în urma evaluării ofertelor depuse de societățile comerciale candidate, comisia de licitație din care au făcut parte inculpatul Prodan Valentin Radu, în calitate de președinte și inculpații Popescu Liviu Ionuț și Ene Marius, în calitate de membri, au atribuit lucrările respective unei asociere de firme, una dintre ele fiind administrată de inculpatul Agachi Petru, deși nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispoziție de către autoritatea contractantă.

Calitatea de responsabil județean pentru județele Sibiu și Brașov au avut-o inculpații Blaga Cristina și Cheșcă Daniel Valentin, care, în cursul anului 2011, au încheiat în acest sens, mai multe contracte de servicii de consultanță și acte adiționale de prelungire a acestora.

În acest context, în perioada octombrie 2011 — iulie 2012, inculpații Blaga Cristina și Cheșcă Daniel Valentin au condiționat semnarea situațiilor de lucrări pentru lucrările de construcție respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educației.

Astfel, în intervalul respectiv, inculpații Blaga Cristina și Cheșcă Daniel au primit în mai multe tranșe sumele totale de 137.158 lei respectiv de 33.784 lei, pentru motivul mai sus menționat.

În luna decembrie a anului 2012, inculpatul Agachi Petru, administrator al S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., l-a determinat pe inculpatul Dăian Nicolae, în calitate de președinte al comisiilor de recepție la terminarea lucrărilor în cazul a două școli de pe raza județului Sibiu, să redacteze și să semneze câte un proces verbal fără a face mențiuni privind existența unor lucrări rămase neexecutate. Ulterior, inculpatul Dăian Nicolae i-a determinat pe membrii comisiilor de recepție să semneze cele două procese verbale de recepție, în forma impusă de acesta.

Aceste înscrisuri au fost depuse la Ministerului Educației Cercetării Tineretului și Sportului — U.M.P.M.R.S.U., ceea ce a condus la cauzarea unui prejudiciu acestei instituții, constând în eliberarea către S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L. a scrisorii de garanție în valoare de 150.365,15 lei și a plății sumei de 135.906,10 lei, reprezentând ultima tranșă de plată.

În acest fel, s-a obținut pentru S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L., un folos necuvenit în cuantum de 286.271,25 lei, sumă de bani care, în condițiile normale, nu ar fi fost decontată.

Ministerul Educației și Cercetării Științifice — U.M.P.M.R.S.U. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 286.271,25 lei.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaților Cheșcă Daniel Valentin și Blaga (fostă Breaz) Cristina, asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Agachi Petru și cu privire la bunurile imobile aparținând inculpatului S.C. Grand Construct Utilaje S.R.L.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.