CCR: Analiza dosarului în cameră de consiliu fără participarea părților, este neconstituțională

0
509

Judecătorii Curții Constituționale continuă să demonteze pe bucăți, codul penal și codul de procedură penală, adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvernul Boc. CCR a stabilit marți că analiza contestației în cameră de consiliu fără participarea părților, este profund neconstituțională.

După ce 29 de articole din codul penal și cel de procedură penală au fost deja declarate ca fiind neconstituționale, CCR continuă să primează sesizări în acest sens și să decidă că reclamanții au dreptate.

În ziua de 9 iunie  2015, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 4884 alin.(5) din Codul de procedură penală conform cărora „Contestaţia se soluţionează prin încheiere, în camera de consiliu, fără participarea părţilor şi a procurorului” și ale art.105 din Legea nr.255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții procesual penale, ce prevede că „Dispoziţiile art. 4881-4886 din Legea nr.135/2010, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, referitoare la contestaţia privind durata rezonabilă a procesului penal, se aplică numai proceselor penale începute după intrarea în vigoare a Legii nr.135/2010.”.

”În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.4884 alin.(5) din Codul de procedură penală şi a constatat că soluţia legislativă potrivit căreia contestaţia privind durata procesului penal se soluţionează „fără participarea părţilor şi a procurorului” este neconstituţională. Cu unanimitate de voturi, Curtea a  respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.105 din Legea nr.255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale”, se arată în decizia CCR, remisă exclusivNEWS.ro.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv , Judecătoria Constanţa – Secţia penală.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis susține sus și tare că nu va promulga nicio modificare la Codul Penal și de Procedură Penală, venit de la Parlament. Adică comite un abuz în funcție și încalcă atât Constituția cât și deciziile CCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.