miercuri, octombrie 27, 2021
AcasăLOCAL24 iunie, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul-Sanzienele-Dragaica

24 iunie, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul-Sanzienele-Dragaica

spot_img

Luni a fost zi mare de sarbatoare pentru crestinii de pretutindeni. S-au sarbatorit Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si Sanzienele. Sarbatoarea este una dintre cele mai incarcate in din punct de vedere al traditiilor si obiceiurilor.

Din punct de vedere religios, in fiecare an, la data de 24 iunie, se sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Conform datelor biblice, aceasta a fost stabilita la o jumatate de an inainte de Nasterea Mantuitorului. De-a lungul anului sunt mai multe sarbatori dedicate Sfantului.

In aceasta zi se pomenesc mortii. De asemenea exista credinta ca in aceasta zi portile lumilor se deschid iar cei din lumea de dincolo au acces in lumea noastra.

La inceput de vara astronomica insa isi sarbatoresc onomastica in jur de 2 milioane de romani. Cei mai multi, aproape 1,4 milioane sunt barbati si poarta numele de Ioan, Ion, Ionel, Ionica, Nelu sau Jean. Lor li se adauga inca 600 de reprezentante ale sexului frumos care au fost botezate Ioana, Ionela sau derivate ale acestora.

In traditia populara sarbatoarea Nasterii Botezatorului mai poarta denumirea de Sanziene sau Dragaica. Denumirea populara se trage dintr-un vechi cult solar pastrat cu sfintenie pe vremea vechilor daci.

In ceea ce priveste vorbele populare, Sanzienele sunt niste zane bune, harnice, care, in noaptea de dinaintea zilei de 24 iunie culeg plante de leac. In alte ipostaze acestea sunt descrise ca fiind niste fete frumoase care ies in aceasta noapte la joc.

Dragaica, este reprezentarea unui ritual agrar extrem de vechi care avea ca scop protejarea culturilor. Se sarbatoreste, in special in zonele sudice ale tarii printr-un dans al fecioarelor in care, una dintre ele este imbracata in rochie de mireasa si impodobita cu spice de grau. Pe vremuri exista credinta ca, Dragaica facea ritualuri care coceau fructele mai repede.

spot_img
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

spot_img

Recent Comments

Vultureanu Bogdan on Viteza face victime
Alexandru on NU luati teapa!
Johnf551 on Donatii pentru spital
Sofia Esguerra Sorea on Cursuri de romana pentru straini
Leonor on Jocul de acasa