In parcuri, in curtea proprie, la picknic in zone verzi ori pur si simplu pe camp, insectele s-au inmultit necontrolat si au facut victime. Nu putine au fost cazurile in care oamenii au constatat ca au fost intepati de capuse dupa o simpla plimbare in jurul blocului cu animalele de companie.
Cand s-au vazut muscati de capuse sibienii au luat cu asalt spitalele din Sibiu. Numai la Judetean au ajuns pana acum aproape 600 de persoane care au prezentat intepaturi de capusa. Numarul pacientilor din 2024 este mai mare cu aproape 40 la suta decat cel inregistrat pe intreg anul trecut.
Chiar si luna aceasta la spitalul judetean Sibiu a ajuns o persoana dupa ce a fost intepata de temutele insecte. Luna trecuta au fost inregistrate 16 cazuri. Cele mai multe prezentari la UPU au fost in luna iunie cand mai bine de 200 de sibieni au cerut ajutorul medicilor dupa ce s-au ales cu intepaturi de capusa.
Reamintm faptul ca judetul Sibiu este pe primul loc in tara la numarul de intepaturi de capusa. Insectele sunt temute pentru ca pot fi infectate cu borelia, bacteria care produce boala Lyme. Si la numarul de cazuri de Lyme suntem, din pacate, tot pe primul loc in tara.
Boala Lyme este extrem de greu de detestat. Si asta pentru ca imbraca forme diverse, similare cu multe alte afectiuni. In plus, muscatura de capusa nu se simte asa ca daca persoana intepata nu vede efectiv insecta nu are de unde sa stie ce se intampla. Sunt insa cateva semne care pot indica prezenta unei intepaturi de capusa. Cel mai important dintre acestea este aparitia unei iritatii locale, ca o umflatura, cu un punct rosu in mijloc, o zona alba iar apoi un contur de culoare rosiatica. O astfel de pata pe corp indica o potentiala intepatura de capusa.
Revenind la boala Lyme trebuie spus faptul ca aceasta nu apare imediat dupa intepatura de capusa. Pentru producerea primului stadiu al bolii, este nevoie de minim 3 până la 30 de zile ca să apară eritemul migrator, sub forma unei zone roșii, rotunde sau ovalare, bine delimitate, mai intensă în periferie, de minim 3 cm, care crește în dimensiuni în absența tratamentului la zeci de centimetri. Mai rar, boala Lyme în acest prim stadiu, se manifestă cu febră, dureri musculare sau articulare.
Boala isi face simtita cu adevarat prezenta abia in cel de-al doilea stadiu. Acesta se instaleaza la cateva luni de la momentul intepaturii si vine cu dureri articulare si chiar manifestari neurologice. In cazuri grave, pot aparea paralizii faciale, meningite, tulburari cardio-vasculare.
Ultimul stadiu al bolii, poate apărea după ani sau zeci de ani de evoluție, fiind dominante manifestările neurologice, cu modificări de tip leziuni demielinizante, dar și cu prezența anticorpilor specifici în lichidul cefalorahidian, manifestări articulare și cutanate.
Este important de stiut faptul ca, in caz de muscatura de capusa, se poate adiminstra tratament. Acesta consta din cura cu antibiotice insa numai la recomandarea medicului specialist. Ulterior, evolutia trebuie monitorizata pentru o perioada de o luna de zile. Se recomanda de asemenea efectuarea testului de depistare precoce a bolii. Netratata, boala Lyme nu numai ca nu se vindeca niciodata dar poate duce si la afectiuni grave poate chiar deces!
Medicii le recomanda sibienilor ca atunci cand petrec timp in aer liber sa fie atenti, sa evite zonele cu vegetatie inalta, sa poarte haine care sa acopere cat mai mult din suprafata corpului, si sa aiba incaltaminte inchisa pe picior. La fel de importanta este si verificarea pielii acasa. Trebuie mentionat fapul ca de multe ori capusele se ascund in zone putin vizibile ale corpului cum ar fi pielea capului, zona din spatele genunchiului, zona inghinala, zona de sub brat si chiar sub sani in cazul femeilor.