14 localităţi sibiene alimentate cu apă prin aducţiunea Valea Secașelor

0
457

Aproximativ 16.000 de sibieni din 14 localități situate in partea de nord – vest a județului Sibiu vor fi alimentaţi, din octombrie, cu apă curentă primită printr-o nouă conductă , Aducțiunea “Valea Secașelor”, anunţă Apă Canal Sibiu.

Conducta are o lungime de 73,7 km şi va alimenta localităţile Șura Mică, Rusciori, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Hașag, Păuca, Presaca, Broșteni, Bogatu Român și Apoldu de Jos,  urmând ca prin POIM să fie conectate și localitățile Topârcea, Armeni,  Amnaș, Dobârca, Sângătin, Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus, Ludoș și Gusu.

Lucrarea va fi inaugurată vineri,  30 octombrie , cand va fi pusa în funcțiune Aducțiunea “Valea Secașelor”.

“Se împlinește astfel o veche dorință, atât a locuitorilor cât, și a administrațiilor locale din zonă, de a beneficia de apă curentă, suficientă și sigură, suport al dezvoltării personale, sociale și economice”, se arată într-un comunicat al Apă Canal.

Contractul “Aducțiunea Valea Secașelor” face parte din Proiectul “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Sibiu și Brașov”, finanțat de Uniunea Europeană prin POS Mediu.

Constructorul desemnat prin licitație a fost format din asocierea “ACI Bistrița” SA și “Elsaco Electronic” SRL, valoarea contractului fiind de 33,01  milioane lei, fără TVA.

Executată în perioada mai 2014 – septembrie 2015, aducțiunea măsoară 73,7 km, fiind realizată din polietilenă de înaltă densitate cu diametrul cuprins între 400 – 200 mm și care asigură un debit de plecare de 68 litri/secundă.

Apa este potabilizată la Stația de Tratare “Dumbrava” din Sibiu, după care, prin intermediul aducțiunii ajunge în localitățile: Şura Mică, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Bogatu Român, Presaca, Păuca, Gusu, Ludoş, Sângătin, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus şi Miercurea Sibiului.

De-a lungul conductei au fost construite 2 stații moderne de pompare a apei, în Sibiu și Ocna Sibiului, precum și 8 rezervoare de înmagazinare dotate cu stații de clorinare.

Întreg ansamblul este monitorizat prin sistem SCADA, care permite colectarea de date privind presiunea, debitul și calitatea apei, inclusiv controlul de la distanță asupra vanelor de închidere în caz de avarie.

De avantajele noii aducțiuni beneficiază aproximativ 16.000 de locuitori, numărul acestora urmând să crească la 23.000 în următorii ani, prin derularea de noi investiții în infrastructură în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

În primă fază, de noua aducțiune vor beneficia locuitorii din Șura Mică, Rusciori, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Hașag, Păuca, Presaca, Broșteni, Bogatu Român și Apoldu de Jos,  urmând ca prin POIM să fie conectate și localitățile Topârcea, Armeni,  Amnaș, Dobârca, Sângătin, Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus, Ludoș și Gusu.

Pentru următorul mare program de investiții – POIM, derulat între 2014 – 2020, SC “Apă Canal” SA Sibiu dorește să realizeze lucrări în valoare de peste 120 de milioane de Euro, care să continue amplele lucrări de modernizare și extindere a infrastructurii de apă și canalizare din întreaga arie de operare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.